Islanđani traže termalne vode u Banjaluci

Izvor:   Nezavisne

Kompanije Manvit sa Islanda počeće prva istraživanja termalnih voda na lokacijama postojećih površinskih izvora u Banjaluci, ali se prve bušotine ne mogu očekivati već ove godine. Vrednost projekta je procenjena na 3,5 miliona maraka.

Islandska kompanija Manvit (Mannvit) će prva istraživanja termalnih voda na području Banjaluke izvršiti na lokacijama postojećih površinskih izvora, ali se prve bušotine ne mogu očekivati već ove godine, nego u kasnijoj fazi, istakli su Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke i Borislav Petrović, direktor predstavništva kompanije Manvit u Banjaluci nakon potpisivanja sporazuma o realizaciji projekta istraživanja geotermalne energije na području najvećeg grada Republike Srpske.

Davidović je kazao da su se uslovi za potpisivanje sporazuma stekli nakon što je Manvit prošlog meseca dobio koncesiju Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

„Obaveza grada po ovom sporazumu je samo da koncesionaru obezbedi kancelariju za rad i pomogne u koordinaciji aktivnosti s institucijama Republike Srpske, dok će kompletno istraživanje finansirati kompanija Manvit,“ istakao je Davidović navodeći da se vrednost projekta procenjuje na između tri i pet miliona konvertibilnih maraka.

Ocenio je da je projekat važan za Banjaluku u svetlu ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza iz 2009. godine, da će ovaj grad do 2020. godine sprovesti aktivnosti na razvoju obnovljivih izvora energije, kako bi dostigli učešće od 20 odsto u ukupnoj lokalnoj potrošnji.

„Na osnovu pre ratnih ispitivanja postoje indicije da na širem prostoru Banjaluke postoje termalne vode, ali da će tek predstojeća istraživanja pokazati kolike su količine, na kojoj dubini i temperaturu vode, odnosno da li je ekonomski isplativa njena eksploatacija. Dobijena koncesija odnosi se isključivo na istraživanje koje planira da se okonča za dve godine, dok će nakon toga, u slučaju pozitivnih rezultata, resorno ministarstvo raspisati javni poziv za izbor koncesionara za korištenje izvora termalne vode,“ napomenuo je Davidović.

Čelnici Banjaluke kažu da ozbiljno računaju na korišćenje ovog vida obnovljive energije, koji bi se potencijalno u budućnosti mogao koristiti kao dodatni izvor toplifikacije grada, uz postojeći mazut koji koristi gradska Toplana.

Borislav Petrović, direktor banjalučke firme Manvit izrazio je zahvalnost čelnicima Banjaluke i resornog ministarstva što su prepoznali ovaj projekat kao veoma važan za najveći grad Republike Srpske.

Petrović je kazao da će se njihova istraživanja u prvoj fazi fokusirati na postojeće termalne izvore, dok će konkretniju dinamiku radova odrediti inženjeri sa Islanda, koji će doći u Banjaluku za mesec dana.

Kompanija Manvit je jedna od vodećih svetskih kompanija za istraživanje i korištenje geotermalnih voda koja posluje na više kontinenata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...