Struja od komposta

Izvor:   Fonet

Od približno 350 kilograma komposta za proizvodnju šampinjona, za 18 dana, u Centru za didaktiku i inženjering u Kragujevcu proizvedena su četiri kubika biogasa, koji se koristi za proizvodnju električne energije.

U Centru za didaktiku i inženjering u Kragujevcu proizvedena je prva količina biogasa dobijenog iz komposta za proizvodnju šampinjona.

„Gorivo je proizvedeno u maloj prototipskoj instalaciji za proizvodnju biogasa, koja će služiti za obuku kadrova iz oblasti obnovljivih izvora energije,“ rekla je Fonetu Mirjana Pavić, zamenica direktora Centra dodajući da su od približno 350 kilograma suve biomase, za 18 dana, dobijena četiri kubika biogasa, a očekuje se da će se od te mase dobiti još dva kubika. Dobijeni biogas se koristi za proizvodnju električne energije.

Pored bio centrale u Centru su instalirani tehnički sistemi za prezentaciju korišćenja alternativnih izvora energije poput solarnih panela, za pokaznu proizvodnju električne energije, koja se koristi za rad informatičke opreme i rasvetu i toplotna pumpa snage 3,6 kilovata za klimatizaciju prostora površine 100 kvadratnih metara, korišćenjem geotermalne energije.

Tokom ovog meseca biće puštena u rad vetrenjača za proizvodnju manjih količina električne energije, do jednog kilovata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...