Brži razvoj zelene energije - veći troškovi

BM

Nemačkoj je potreban sporiji prelazak na obnovljive izvore energije kako bi smanjila zabrinutost da li će potrošači moći da ponesu teret ogromnih troškova prelaska sa atomske energije, rekao je Peter Altmajer, nemački ministar za životnu sredinu.

Nemačka mora da uspori sa planiranim prebacivanjem na zelenu energiju kako bi smanjila zabrinutost da li će potrošači moći poneti teret ogromnih troškova prelaska sa nuklearne energije. Ovo je izjavio Peter Altmajer, nemački ministar za životnu sredinu.

Pitanje računa za električnu energiju koji su sve veći u najvećoj evropskoj ekonomiji postalo je ključni prioritet za vladu desnog centra nemačke kancelarke Angele Merkel, koja ima ambiciozne ciljeve da obnovljivim izvorima energije (OIE) zameni nuklearnu, prenosi agencija Rojters.

Zahvaljujući delimično zakonu koji garantuje cene obnovljivih izvora iznad tržišne cene Nemačka je doživela značajan rast tržišta solarnih panela i vetroturbina. Sa oko 25 odsto električne energije dobijene iz obnovljivih izvora energije, stručnjaci tvrde da je Nemačka na dobrom putu da do 2020. godine dostigne cilj od 35 odsto.

„Ukoliko tako nastavimo do 2020. godine ćemo dobijati 40 ili 45 odsto naše energije iz obnovljivih izvora a ne 35 odsto,“ rekao je Altmajer na konferenciji o obnovljivim izvorima energije dodajući da iako je brza ekspanzija dobra stvar „što je brži razvoj zelene energije, to su veći troškovi.“

Nemačka filijala švedske energetske grupacije Vatenfal saopštila je da bi potrošači do 2020. godine mogli da izdvajaju za 30 odsto više sredstava za finansiranje prelaska na obnovljive izvore energije, što će zahtevati investicije od oko 150 milijardi evra.

Neki članovi Merkelove vlade žele novi zakon, koji će smanjiti opterećenja potrošača, i kojima je na računu za električnu energiju ubačen novi porez radi finansiranja prebacivanja mreže na obnovljive izvore energije, navodi Tanjug.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...