Kilovati od iznutrica

Izvor:   Dojče Vele / Agencije

U postrojenju na biogas, koje će pokretati otpad iz klanica, a koje planira da izgradi nemačka firma Entrejd, godišnje bi trebalo da se proizvede 27,3 GWh električne energije i 30 GWh toplotne energije.

Nemačka firma Entrejd uskoro će u Kraljevu započeti izgradnju postrojenja na biogas. Realizacija projekta koštaće oko 12,5 miliona evra a postrojenje će raditi na otpad iz klanica. Radovi na izgranji počeće tokom ove godine, a pogon bi trebalo da startuje od 2014. godine. Snaga planiranog postrojenja na biogas iznosiće 3,4 megavata, a godišnje bi u ovom postrojenju trebalo da se proizvede 27,3 gigavatsati (GWh) električne energije i 30 GWh toplotne energije. Šefovi Entrejda već najavljuju da će ubrzo potom uslediti proširenje pogona na biogas.

Predstavnici nemačke firme govorili su za nemačku štampu o ovom planu kao obostrano korisnom – i za Entrejd i za Srbiju.

„Trećinu sredstava finansiraće Entrejd, a za preostale dve trećine spremnost je izrazio veliki investitor iz Evropske unije,“ kaže novi šef Julien Ulig za kelnski Štat ancajger ali nije hteo da otkrije ime „velikog investitora“, dok ugovori ne budu potpisani.

Grof Emanuel Bajsel, koji sa Uligom vodi Entrejd, rekao je „ono što radimo koristiće svima.“

Otvara se 35 radnih mesta – radiće se u tri smene kako bi se dnevno obradilo 170 tona otpada. Pored toga, podseća Bajsel, Srbija trenutno nema odgovarajuće postrojenje za skladištenje otpada iz klanica, čime se rizikuje da nečiste materije dospeju u podzemne vode.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...