U Srbiji fid-in tarife za čistu energiju ostaju iste

Izvor:   Tanjug

Ističući da se za sada neće menjati, ali da će biti preispitane, podsticajne (fid-in) tarife za proizvodnju čiste energije Zorana Mihajlović, ministarka energetike je rekla da će resorno ministarstvo uvek podržavati investicije u obnovljive izvore energije (OIE).

Za sada se neće menjati podsticajne (fid-in) tarife za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka energetike i najavila da će tarife biti preispitane.

„Preispitaćemo te podsticajne tarife, imajući u vidu ekonomsku krizu u kojoj se nalazimo i imajući u vidu visinu tih tarifa. To je nešto na čemu tek radimo,“ rekla je Mihajlović novinarima posle polaganja kamena temeljca za dve male hidroelektrane na reci Bistrici u opštini Nova Varoš i dodala da će uskoro moći više da kaže o tome.

Mihajlović je istakla da će resorno ministarstvo uvek podržavati investicije u obnovljive izvore energije i podsetila da se radi revizija izdatih energetskih dozvola za obnovljive izvore energije.

„Cilj revizije je da investicije budu što efikasnije i da se što pre dođe do novih energetskih objekata i što više električne energije koja je potrebna Srbiji. Za šest godina je izdato oko 100 energetskih dozvola i 500 saglasnosti za izgradnju energetskih postrojenja ukupnog kapaciteta oko 300 megavata, ali te dozvole nisu pretočene u realnosti i nije izrađeno dovoljno energetskih postrojenja i ne proizvodi se dovoljno električne energije iz obnovljivih izvora. To je osnovni razlog zbog koga se vrši revizija energetskih dozvola. Resorno ministarstvo će, da bi olakšalo potencijalnim investitorima pribavljanje potrebnih dokumenata, omogućiti da ulagači u Ministarstvu mogu da dobiju sve potrebne dozvole. Do kraja ovog meseca Ministarstvo će objaviti plan prioritetnih investicija u energetici Srbije,“ rekla je Mihajlović i istakla da je cilj da se iskoriste svi mogući obnovljivi izvori energije, posebno biomase, gde imamo ogroman potencijal, ali i da se toplane prilagode da koriste ekološka goriva umesto mazuta, gasa i uglja.

Toplane bi na taj način bile 30 do 40 odsto efikasnije i proizvodile bi i toplotnu i električnu energiju.

Ministarka energetike je navela da bi se na vodotokovima u Srbiji mogao izgraditi veliki broj malih hidroelektrana ukupnog kapaciteta 455 megavata, što je ravno potrošnji Beograda u toku jednog meseca.

„Samo 10 odsto tog potencijala je iskorišćeno,“ navela je Mihajlović i naglasila da smo iskoristili taj prirodni resurs, sada ne bi smo uvozili električnu energiju u novembru i decembru.

Male hidroelektrane Rečica i Crkvine na reci Bistrici proizvodiće godišnje oko 11 miliona kilovat - časova električne energije, treba da budu puštene u rad u martu sledeće godine i iz njih će moći da se snabdeva strujom oko 2.400 domaćinstava.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...