Struja iz sunca na jugu Srbije

Izvor:   Agencije

Prva solarna elektrana na jugu Srbije juče je startovala u Leskovcu, a potpisan je i ugovor za izgradnju još jedne, u Bojniku.

U Leskovcu je juče počela da radi prva solarna elektrana na jugu Srbije, snage od 260 kilovata (kW) a tokom svečanosti je potpisan ugovor za izgradnju još jedne ovakve elektrane čija će instalisana snaga biti 650 kW, u opštini Bojnik.

„Nova solarna elektrana u Leskovcu može da snabdeva strujom između 50 i 60 domaćinstava. Ona je mala po kapacitetu, ali je suština da je to početak izgradnje ovakvih kapaciteta. Prioriteti ministarstva biće podizanje energetske efikasnosti i iskorišćavanje potencijala obnovljivih izvora energije,“ rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, naglašavajući da je to tek prvi solarni objekat izgrađen na jugu Srbije, izveštava Tanjug.

Solarnu elektranu u Leskovcu izgradilo je preduzeće Domit iz Lebana, prenosi Fonet.

Ukupna vrednost solarne elektrane koja je u ponedeljak otvorena i elektrane snage 650 kilovata koja će se graditi u Bojniku, iznosi dva miliona evra.

Na svečanom otvaranju najavljena je izgradnja solarnih elektrana u 10 opština na jugu Srbije, ukupne snage od oko 40 megavata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...