Primamljivi srpski solarni kilovati

Izvor:   Tanjug

Potrebno je da pronađemo one proizvođače koji koriste visoku tehnologiju, obezbeđuju najviše plate, a samim tim i rast privrede, kaže Boris Tadić, kandidat za predsednika Srbije, ističući da je italijanska kompanija Skema zainteresovana za saradnju.

Italijanska inženjerska kompanija Skema planira da investira u proizvodnju električne energije iz solarnih panela u Srbiji.

Sa njima je prošle nedelje u Nišu razgovarao kandidat za predsednika Srbije Boris Tadić.

„Razgovarali smo o investicijama u nove tehnologije u proizvodnji solarnih panela. Srbija je potpisala pismo o namerama sa luksemburškim fondom, koje bi trebalo da omogući proizvodnju 1.500 megavata električne energije iz solarnih izvora. I italijanska kompanija Skema je zainteresovana za saradnju. Radi se o tehnologiji najvišeg mogućeg nivoa,“ rekao je Tadić i dodao da je cilj tog i niza drugih projekata, koje je Srbija započela sa italijanskim i partnerima iz drugih zemalja, zapošljavanje što većeg broja ljudi.

Na ovom projektu treba da se zaposle ljudi različite stručnosti od inženjera do radnika, umetnika, zanatlija, rekao je Tadić i dodao da Srbija, kao i druge zemlje sveta, ima povećanu potrebu za radnim mestima i da se danas svi bore na tržištu investicija.

To tržište je, kako je istakao, veoma smanjeno u poslednje četiri godine, ali je Srbija uprkos tome uspela da privuče najveći broj investicija u ovom delu Evrope u protekloj godini.

„Bitno je da nastavimo tu dinamiku, ali je potrebno da pronađemo one proizvođače koji koriste visoku tehnologiju, obezbeđuju najviše plate, a samim tim i rast privrede", rekao je Tadić ukazujući da je kompanija Skema takav proizvođač.

Tadić je rekao i da je Italija strateški partner Srbije i zemlja sa kojom je srpska vlada imala niz zajedničkih sednica iz kojih je proisteklo uspešno štrateško partnerstvo.

„Italija je prijateljska zemlja i kad god italijanske kompanije dođu u Srbiju nailaze na dobar prijem i osećaju se kao kod kuće, a tako je i sa nama kada odemo u Italiju tragajući za novim investitorima", rekao je Tadić ističući da će Srbija nastaviti i proširiti saradnju sa tom zemljom i njenim kompanijama.

Posebno mesto u tom smislu, dodao je Tadić, imaće grad Niš koji će, kako veruje, doživeti razvoj srpsko - italijanskog partnerstva.

Đani Venderiati, predstavnik kompanije Skema zahvalio se Tadiću na prilici da razgovara o investiranju u Srbiju i istakao da se nada da će dogovor koji je juče postignut u Nišu uskoro biti ostvaren.

Veoma smo zainteresovani za izlazak na srpsko tržište, kao i na tržište zemalja sa kojima Srbija sarađuje, poručio je Venderiati.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...