Uskoro zeleni kilovati iz brzaka

Izvor:   Tanjug

Ovog leta počinje izgradnja prve mini hidroelektrane (MHE) na reci Grajići u selu Mlanča, oko 18 kilometara od manastira Studenice. Kompanija Eling inženjering planira da ukupno izgradi oko 10-ak MHE na pritokama Studenice i Ibra. (foto: reka Ibar kod Kraljeva)

Izgradnja prve, od desetak mini hidroelektrana (MHE), snage oko jedan megavat, koje na pritokama Studenice i Ibra planira da gradi firma Eling inženjering iz Teslića, počeće ovog leta.

Investitor Eling će u ovaj projekat u narednih pet godina uložiti oko 20 miliona evra, rečeno je na konferenciji za novinare, koju je povodom dobijanja lokacijske dozvole za prvu MHE organizovao gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović.

Direktor preduzeća Dragan Malić očekuje da će do kraja leta stići i do građevinske dozvole za prvu MHE, koja će biti na reci Grajići u selu Mlanča, oko 18 kilometara od manastira Studenice.

Malić je istakao da su sve MHE protočne, što znači u postojećem nivou vode, bez ikakve akumulacije, tako da ni najmanje ne remete biljni i životinjski svet.

Građevinske radove obavljaće kraljevačka preduzeća, a posle izgradnje biće otvoreno između 30 i 40 radnih mesta.

„Lokalno stanovništvo može da očekuje bolje održavanje puteva nego što je sada, kao i stabilnije snabdevanje električnom energijom“, rekao je Malić.

Osim u Mlanči, u toku su pripreme za izgradnju MHE u selima Studenica, Milići, Gokčanica, Bresnik i Polumir.

Ocenjujući da je prijem na koji su naišli kod meštana odličan, Malić je dodao da su, i pored toga, imovinsko-pravni odnosi ponekad vrlo komplikovani.

„U gotovo svim balkanskim državama susrećemo se sa administrativnim barijerama, tipa neuređenog katastra i nepostojanja prostornih planova. U Srbiji je potrebno 30 saglasnosti za izgradnju MHE“, rekao je Malić dodajući da je Eling inženjering do sada izgradio 15 MHE, od kojih 11 za druge investitore, ali da su im elektrane na području Kraljeva prvi ovakav posao u Srbiji.

Gradonačelnik Ljubiša Simović je rekao da je projekat izgradnje više od deset MHE za Kraljevo značajan zbog početka korišćenja obnovljivih izvora, kao i zbog toga što se ulaže u seosko brdsko-planinsko područje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...