Geotermalni resursi – šansa za razvoj

J.P.

Koristeći iskustva mađarskih kompanija pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine i NIS će razvijati projekte korišćenja geotermalnih resursa Vojvodine (foto: Aleksej Belov, direktor Bloka energija u NIS-u i Radosav Striković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine)

Da bi se bogatstvo geotermalnih voda Vojvodine više i efikasnije koristilo za proizvodnju toplotne i električne energije biće korišćeno iskustvo severnih suseda, Mađara, koji ovaj potencijal maksimalno koriste i u mnogobrojnim banjama.

“Kompanije u Mađarskoj imaju ogromno iskustvo u korišćenju geotermalnog potencijala. U toj zemlji ima više od 300 banja, dok ih je u Vojvodini samo šest, a geotermalni potencijal je isti. Uz to, Mađarska ima dragoceno iskustvo kako da se za ove namene koriste odgovarajući fondovi EU, koje želi da nam prenese,” rekao je Radoslav Striković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine prilikom jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o saradnji u korišćenju geotermalne energije u Vojvodini.

Striković je istakao da se ovim dokumentom regulišu pitanja eksploatacije geotermalnih potencijala u Vojvodini I da je ovo prvi, konkretan korak ka ostvarivanju prvog projekta kojim će se iz geotermalnih izvora doći do toplotne ili električne energije.

Sporazum o saradnji u korišćenju geotermalne energije u Vojvodini potpisali su predstavnici Vlade Vojvodine, Naftne industrije Srbije (NIS) i mađarskih kompanija EU FIRE i GMV.

Da bi se krenulo sa realizacijom ove ideje počeli su i razgovori sa zainteresovanim lokalnim samoupravama, Kikindom, Sentom i Kanjižom.

“Ovaj sporazum nastavak je partnerstva NIS-a sa pokrajinskim institucijama i uklapa se u strateško opredeljenje NIS-a da bude energetska kompanija, a takođe i u plan evropskih integracija Srbije i globalne tendencije očuvanja životne sredine i održivog razvoja. Sporazum sa mađarskim firmama doprineće da se čitav proces ubrza i da se sve realizuje brzo i na pravi način. Za nas je vrlo važno da uspešno realizujemo ove prve projekte iskorišćavanja obnovljivih izvora energije. Moramo iskoristiti geotermalne izvore, koje se nalaze ispod naših nogu, isto kao što treba da iskoristimo i vetar i sunce,“ rekao je Aleksej Belov, direktor sektora Blok energetike u NIS-u.

NIS je, da podsetimo, sa Vladom Vojvodine u novembru 2011. godine potpisao Memorandum o saradnji u cilju realizacije zajedničkog projekta na korišćenju alternativnih i obnovljivih energetskih resursa u Vojvodini, obuhvatajući formiranje zajedničkog preduzeća. Kada dođe do osnivanja takvog preduzeća, kompanije GMV i EU-FIRE će nastaviti saradnju sa novim preduzećem, pod uslovima iz ovog Sporazuma.

Belov ističe da je NIS, “u sklopu svoje poslovne Strategije, većeg iskorišćenja obnovljivih izvora energije i razvoja Bloka Energetika, zainteresovan za izgradnju geotermalne elektrane male snage, gde bi se proizvedena električna i toplotna energija koristila za sopstvene potrebe ili za dalju prodaju.”

Ovim Sporazumom NIS dobija mogućnost da iz fonda neaktivnih geotermalnih bušotina u svom vlasništvu, koji su pogodni za proizvodnju električne i toplotne energije, zajedno sa partnerskim kompanijama aktivira neaktivnu geotermalnu bušotinu i obezbedi toplu vodu iz bušotine za korišćenje u različite svrhe.

Kompanije GMV i EU-FIRE će u projekat uložiti svoje stručno znanje i iskustvo u oblasti istraživanja, eksploatacije i korišćenja geotermalne energije i omogućiti lakše povezivanje lokalne zajednice sa investitorima. Stručno – tehnički i ekononski detalji saradnje biće regulisani posebnim ugovorima što, takođe, važi i za sve konkretne projekte koji budu proizašli iz ovog Sporazuma, čija je važnost do kraja 2015.godine. To isto tako otvara mogućnost angažovanja i drugih delova NIS a.d na poslovima servisnih usluga, održavanja, izrade prateće dokumentacije te projektavanja i izvođenja radova.

Pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine pružiće administrativnu podršku i posredovati između potencijalnih investitora projekata i zainteresovanih banaka kao i sa lokalnom samoupravom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...