Neobični Indijac najavljuje velike investicije u Srbiju

Izvor:   Blic

Američki milijarder indijskog porekla Čirindživ Katurija (47) namerava da uloži u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Srbiji oko četiri milijarde dolara.

Američki milijarder indijskog porekla Čirindživ Katurija (47) namerava da uloži u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Srbiji oko četiri milijarde dolara, saopštila je Elektroprivreda Srbije. On je u Briselu najavio da će njegova kompanija „Nju dženerejšn pauer” i konzorcijum firmi sa kojima sarađuje - „Iton”, „Džouns Lang Lasal”, „Martifer grupa”, „Tošiba” i „Orenko hidropauer” potpisati 20. marta u Beogradu sa EPS-om pismo o namerama za gradnju energetskih postrojenja ukupne snage 1.430 megavata.

Reč je o projektima od 50 megavata korišćenja solarne energije, 200 megavata na biomasu, 50 megavata za korišćenje otpada, 450 megavata vetroenergije i 680 megavata velikih hidroprojekata, saopštio je EPS nakon razgovora sa Katurijeom u Briselu u okviru debate „Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju”.

Katurija ima vrlo zanimljivu privatnu i poslovnu biografiju. Porodica Katurijeva se sa par dolara u džepu doselila iz Nju Delhija u Čikago kad je on imao svega osam meseci. Nepune tri decenije kasnije, mladi Katurija, diplomirani lekar po obrazovanju, postao je uspešan biznismen koji je izgradio kompanije koje na berzi vrede milijarde dolara.

Pre devet godina kandidovao se na izborima u Americi kao republikanac sa ambicijom da postane prvi etnički Indijac koji je ušao u američki Senat. “Ne dozvolite da vas brada i turban zavaraju, ja sam Amerikanac”, entuzijastično je poručio biračima Katurija, ali mu se želja nije ostvarila. On je na izborima u Ilinoisu loše prošao jer je među osam republikanskih kandidata bio osmi.

Osim što je želeo da pođe stopama Arnolda Švarcenegera, Katurija je zacrtao sebi da ostvari dečački san da leti u svemir. Zato se prijavio na konkurs NASA za astronauta, ali nije prošao. Zaljubljenik je u serijal „Zvezdane staze“.

Potom je rešio da bude prvi čovek koji će lansirati običnog građanina u svemir. Godine 2000. postao je suosnivač prve privatne kompanije „Mir Korp“ koja se bavi putovanjem u svemir. Ime kompaniji je dao u nameri da za svoj projekat iskoristi svemirsku stanicu Mir, da ona postane baza svemirskog turizma i da čak tu prave rialiti TV šou, ali je ona prizemljena zbog starosti i velikih troškova koje je pravila. Plan je ostvario tek 2003. sa kompanijom “Planet spejsa” na čijem je čelu. Ta kompanija je uspela da u orbitu pošalje Denisa Tita, prvog građanina istraživača svemira.

Katurija se bavi različitim biznisima. Pokrenuo je operacije investicione banke Morgan Stenli u Indiji. Razvio je jednog od najvećih internet servis provajdera u Britaniji. Suvlasnik je brojnih telekomunikacionih kompanija širom sveta od kojih jedna drži trećinu tržišta mobilne telefonije u Indiji. Razvio je biznis i u sektoru zdravstva. O njemu su izveštavali „Vol strit žornal“, „Fajnenšel tajms“, „Njujork tajms“, „Ekonomist“, Si-En-En i Bi-Bi-Si.

“Imam merljiv uspeh u pravljenju poslova koji utiču na svetske ekonomije”, navodi Katurija na svojim profilima na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter. Nije oženjen jer je, kako kaže, teško naći pravu ženu i dodaje da kad je nađe medeni mesec će provesti u svemiru.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...