Niš i Burgas u zajedničkom projektu primene solarne energije

Autor:   BM

Gradovi Niš i Burgas u Bugarskoj zajedno realizuju veliki projekat koji se odnosi na ekologiju, zaštitu životne sredine a vezan je za solarnu energiju i solarne panele. Završena je prva faza ovog projekta koji finansira Evropska komisija, dok će se u narednoj organizovati tribine i raditi na edukaciji stanovništva, kako bi im se približilla važnost ove energije, istakla je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović. (Niš i Burgas rade i na produbljivanju međugranične saradnje. Foto: Niš, Youtube screenshot)

Povodom zajedničkog ekološkog projekta u čijem je fokusu solarna energija i korišćenje solarnih panela u Gradskoj kući Grada Niša u petak su razgovarale zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović i zamenica gradonačenika Burgasa Vesna Baltina.

Na sastanku je bilo reči i o produbljivanju međugranične saranje Burgasa i Niša o čemu će više reči biti kada se budu sreli gradonačelnik Burgasa i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici gradske uprave Niša.

Navodi se takođe da je okončana prva faza ovog projekta, u ukviru koje je održana i velika online konferencija sa ciljem da se kroz razmenu iskustava predstavnika gradova drugih država Evropske unije pruži podrška realizaciji ovog projekta.

Niš i Burgas u zajedničkom projektu primene solarne energije
Ekološki projekat Niša i Burgasa u čijem je fokusu korišćenje solarne energije u potpunosti finansira
Evropska komisija. (Izvor: Pixabay)

“Sledeća faza je naša saradnja budući da su Burgas i Grad Niš izabrani kao gradovi koji će implementirati sve ono što je neophodno za zaštitu  životne sredine, a kada je reč o solarnim panelima. Radićemo tribine i edukaciju stanovništva i približiti im važnost ove energije“, rekla je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Zamenica gradonačelnika Burgasa Vesna Baltina je istakla da su Burgas i Niš gradovi koji imaju puno dodirnih tačaka, uz iste probleme i brige, i da te dve zajednice razmišljaju o istim temama.

Prema njenim rečima, pitanje klimatskih promena je jedna od zajedničkih tema, ali je susret u Nišu takođe bio prilika da se sagledaju još neke oblasti u okviru kojih je moguća direktna saradnja.

Niš i Burgas u zajedničkom projektu primene solarne energije
Zamenice gradonačelnika Niša i Burgasa Dušica Davidović (desno) i Vesna Baltina (levo) u Gradskoj kući u Nišu (Izvor: ni.rs)

Povećanje energetske efikasnosti

Pored međunarodnog projekta o razvoju solarne energije, koji u potpunosti finansira Evropska komisija, Niš je dobio finansijsku podršku resornog ministarstva za jačanje energetske efikasnosti u realizaciji nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.

Niš je dobio devet miliona dinara za smanjenje električne i toplotne energije ispunivši kriterijume za dodelu sredstava Ministarstva rudarstva i energetike u velikoj konkurenciji lokalnih samouprava koje su se prijavile, navodi se u saopštenju Grada Niša.

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava u petak su potpisale ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u Kraljevu.

Dragana Sotirovski izrazila je zadovoljstvo rezultatom Niša i istakla da je Grad Niš za povećanje energetske efikasnosti opredelio 10 miliona dinara.

Niš i Burgas u zajedničkom projektu primene solarne energije
Dodela ugovora za energetsku efikasnost, Kraljevo (Izvor: ni.rs)

U Kraljevu je zapravo bilo uručeno 67 ugovora za isi broj lokalnih samouprava, što se pored Niša odnosi i na Kraljevo, Užice, Valjevo, Boljevac, Sremsku Mitrovicu i Medveđu, odnosno one gradove i opštine koji su ispunili uslove za realizaciju projekta energetske sanacije stambenih objekata.

Ministarka Mihajlović je tom prilikom istakla da je to “prvi korak ka racionalnoj upotrebi energije, s obzirom na činjenicu da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 40 odsto više energije u odnosu na druge zemlje”.

„Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume je ispunilo 67 lokalnih samouprava, a do sada je opredeljeno milijardu dinara. Ovo je važan dan za sve. Za državu, gradove i opštine, ali i za svakoga od nas, za svako domaćinstvo, koje će moći da zameni stolariju, izolaciju, kotlove za grejanje“, rekla je prilikom potpisivanja ugovora ministarka Zorana Mihajlović.

Rok za javni poziv prema kompanijama, koje će morati da ispune uslove u pogledu cene, kvaliteta i rokova, koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul, a sledeći poziv je građanima koji su zainteresovani.

Prvi ugovori sa građanima očekuju se u avgustu, a radovi u septembru uz kontrolu procedura i radova.

Prema rečima ministarke Mihajlović, očekivanja su da će realizacijom projekta energetske sanacije stambenih objekata računi za električnu i toplotnu energiju građana biti niži za oko 20 procenata.

Procenjuje se i da će rad na energetskoj efikasnosti dovesti do smanjenja potrošnje električne energije za oko 47 miliona kilovat časova, što je zapravo godišnji rad tri toplane prosečne veličine, i da će rezultat biti značajno smanjenje i emitovanje štetnih gasova.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...