Slovenija: Prva obveznica za održivost od milijardu evra

Autor:   BM

Slovenija je izdala prvu obveznicu za održivost u iznosu od jednu milijardu evra i sa rokom dospeća od 10 godina, za finansiranje isključivo održivih projekata.Kako prenosi agencija STA, Slovenija je prva država u centralnoj i istočnoj Evropi i druga među članicama Evropske unije koja je izdala zelenu obveznicu, što je Ministarstvo finansija ocenilo kao prekretnicu, dodajući da je potražnja investitora daleko nadmašila ponudu. (Foto: Shutterstock)

Sredstva pribavljena prodajom prve obveznice za održivost koristiće se za finansiranje ili refinansiranje ekoloških ili socijalnih projekata uključenih u državni budžet Slovenije, kao i za unapređenje i razvoj domaćeg i međunarodnog tržišta zelenih, socijalnih i održivih obveznica.

Potražnja više od 210 investitora premašila je 8,4 milijarde evra. Obveznica serije RS88 izdata je sa kuponskom stopom od 0,125 odsto i prinosom do dospeća od 0,170 procenata, prenosi Tanjug.

Realizacija emisije prve slovenačke obveznice za održivost bila je poverena britanskoj banci Barclays, francuskim BNP Paribas i Credit Agricole, mađarskoj banci CIB, i investicionoj američkoj banci Goldman Sachs Bank Europe SE i JP Morgan Chase banci, a uključena je i Nova kreditna banka Maribor (NKBM).

Slovenija: Prva obveznica za održivost od milijardu evra
Sredstva od prodaje obveznice koristiće se za finansiranje ili refinansiranje ekoloških ili socijalnih projekata uključenih u budžet Slovenije i razvoj domaćeg i međunarodnog tržišta zelenih obveznica. (Izvor: Shutterstock)

Više od 47 odsto kupaca su menadžeri fondova, osiguravači i penzioni fondovi, dok su preko 35 procenata banke i približno osam odsto hedž fondovi.

Od ukupnog broja kupaca, njih više od 28 odsto su iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, a 20 odsto iz Velike Britanije i Irske, uz skoro 12 procenata iz Francuske i Beneluksa i 11,6 odsto iz Slovenije.

Vlada u Ljubljani je najavila sredinom maja da razmatra izdavanje zelenih, socijalnih ili održivih obveznica, navodeći da će ulaskom na tržište "održivosti" Slovenija slediti strateške ciljeve, što se odnosi na proširenje baze investitora i otvaranje novih kanala distribucije državnih obveznica.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...