EPS proizvodi više od trećine energije iz obnovljivih izvora

Autor:   S.Đ.

Elektroprivreda Srbije (EPS) danas je predstavila projekat ZelEPS, koji kupcima daje mogućnost da kupuju električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, i time utiču na smanjenje zagađenja atmosfere ugljen-dioksidom. U ponudi tržištu je „zelena energija“ proizvedena u 15 hidroelektrana, što sada već čini 38 odsto energetskog potencijala EPS-a, rekao je direktor za razvoj slobodnog tržišta u EPS-u Bratislav Džombić, na tribini „Zelena energija“, koju su organizovali Elektroprivreda Srbije i Balkanmagazin. (Foto: EPS)

Obnovljiva energija zauzima sve značajnije mesto u energetskom portfelju Elektroprivrede Srbije. U prvom kvartalu ove godine EPS-ove hidroelektrane proizvele su četiri milijarde kilovat-sati što je za oko 50 odsto više zelene energije nego u prošloj godini i oko 27 odsto više nego u 2019. godini.

„Zelena energija dobijena iz hidropotencijala sada čini 38 odsto energetskog potencijala EPS-a, sa tendencijim daljeg rasta, ali će se koristiti i drugi obnovljivi izvori“, rekao je direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u EPS Snabdevanju Bratislav Džombić, tokom tribine „Zelena energija“ na kojoj je predstavljen projekat ZelEPS, koji kupcima pruža mogućnost da kupuju obnovljivu električnu energiju, i time doprinesu održivosti u poslovanju i očuvanju životne sredine.

Ocena učesnika ovog skupa je da je rast proizvodnje i upotreba električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora značajna ne samo za kompanije koje tu "zelenu energiju" koriste, već i za društvo u celini, jer se time potvrđuje odgovorno poslovanje i doprinosi  očuvanju životne sredine.

„Kupovinom zelene energije podržava se razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i aktivno se utiče na smanjenje emisije ugljen-dioksida koji u atmosferi izaziva efekat staklene bašte, i glavni je krivac za klimatske promene što je problem sa kojim se suočavaju naše i generacije koje dolaze“, kazao je direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u EPS Snabdevanju Bratislav Džombić.

Podsetio je da je EPS počeo sa prodajom „zelene energije“ komercijalnim kupcima još pre dve i po godine, odnosno decembra 2018. precizirajući da je prvi veliki ugovori potpisan sa ProCredit bankom.

EPS proizvodi više od trećine energije iz obnovljivih izvora
Kupovinom zelene energije podržava se razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i aktivno utiče na smanjenje emisije ugljen-dioksida. (Foto: EPS)

Prema Džombićevim rečima, danas EPS proizvodi „zelenu energiju“ poznatu pod nazivom „ZelEPS“ u 15 hidroelektrana, snage 3.015 megavata, što predstavlja 38 odsto energetskog potencijala te srpske energetske kompanije.

Objasnio je da je „zelena energija“ odmah dostupna kupcima i da je postupak ugovaranja za kupovinu preko sektora prodaje EPS Snabdevanja veoma jednostavan.

„Kupci mogu zaključiti nove ugovore o snabdevanju čistom energijom ukoliko im postojeći ističe ili 'ozeleniti' trenutno snabdevanje, jednostavnim aneksom postojećeg ugovora“, kazao je Džombić naglašavajući da ne postoji nikakva komplikovana papirilogija povodom toga.

Kupci ne treba da brinu da li su kupili energiju proizvedenu isključivo iz obnovljivih izvora, jer kako je naglasio postoji elektronski dokument, odnosno garancija porekla „zelene energije“, koja se tim povodom izdaje.

EPS proizvodi više od trećine energije iz obnovljivih izvora
EPS je počeo sa prodajom „zelene energije“ komercijalnim kupcima u decembru 2018.godine.
(Foto: Balkanmagazin)

Garancija porekla

Garanciju porekla mogu dobiti samo proizvođači kao što je Elektroprivrede Srbije, čiji su proizvodni kapaciteti registrovani u Registru proizvođača iz obnovljivih izvora, kod Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta EPS-a Bratislav Džombić je istakao da garanciju porekla dodeljuje Operator prenosnog sistema na zahtev proizvođača i da se ona po zakonu izdaje za količine električne energije od jednog megavat-časa (MWh).

„Samo snabdevač koji poseduje garanciju porekla za količinu energije koju prodaje, može kupcima na tržištu da ponudi snabdevanje energijom koja je proizvedena garantovano iz obnovljivih izvora, takozvanu zelenu energiju“, rekao je Džombić.

Da ne bi došlo do zabune, kako je naglasio, važno je i da kupci „zelene energije“ znaju da prilikom kupovine ne dobijaju samu garanciju porekla, već izjavu o korišćenju garancije porekla koja se izdaje na engleskom jeziku i dobija se nakon završetka obračunskog perioda kada se sagleda kolika je potrošnja kupaca.

„Garanciju porekla može koristiti samo snabdevač da dokaže poreklo prozivoda, odnosno električne energije“, dodao je direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u EPS Snabdevanju.

Naglasio je da je sistem garancija porekla uređen Zakonom o energetici, odnosno Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije i da je krajem 2017. godine doneta Uredba o garanciji porekla, a da je u januaru 2018. uspostavljeno i počelo sa radom Telo za izdavanje garancija porekla.

„Garancije porekla u Srbiji se izdaju u skladu sa pravilima EECS (The European Energy Certificate System), odnosno garancije su iste kao i u Evropskoj uniji (EU)“, kazao je Džombić i podsetio da je Elektromreža Srbije (EMS) 2019. postala punopravan član AIB (Evropska asocijacija tela za izdavanje) čime se tržište Srbije integriše u tržište EU.

EPS proizvodi više od trećine energije iz obnovljivih izvora
EPS proizvodi „zelenu energiju“ poznatu pod nazivom „ZelEPS“ u 15 hidroelektrana, što je 38 odsto energetskog potencijala te kompanije. (Foto: EPS)

ZelEPS i odgovorno poslovanje

Nagli industrijski razvoj, kako je dodao Džombić doneo je i zagađenje koje je danas veliki problem sa kojima naše i generacije koje dolaze moraju da se bore.

„Kupci koji se odluče za kupovinu zelene energije (ZelEPS), odnosno energije sa garancijom porekla, podržavaju proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i aktivno utiču na smanjenje emisije ugljen dioksida, čime dokazuju i da posluju odgovorno i doprinose boljoj i održivoj budućnosti“ zaključio je direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta EPS-a.

Broj zainteresovanih kupaca za ZelEPS stalno raste, kažu u EPS-u. Prodata "zelena energija" sa garancijom porekla u 2020. godini je bila deset puta veća nego u 2019. Količina ugovorena za ovu godinu je u ovom trenutku 50 odsto veća nego 2020. godine

Kompanija Lidl Srbija jedna je od kompanija koja je sa javnim preduzećem Elektroprivreda Srbije potpisala „ZelEPS“ ugovor za snabdevanje obnovljivom energijom. Počev od maja, sve prodavnice ovog lanca, kao i Upravna zgrada i Logistički centar, u potpunosti se snabdevaju „zelenom“ energijom, odnosno energijom dobijenom isključivo iz obnovljivih izvora.

Predstavljanju ZelEPS paketa prisustvovali su Jasna Milosavljević, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom, kao i direktori i menadžeri zaduženi za snabdevanje električnom energijom.

EPS proizvodi više od trećine energije iz obnovljivih izvora
EPS-ova garancija porekla pripada evropskom standardu EECS, tako da je ovaj sertifikat isti kao u Evropskoj uniji. (Foto: EPS)

Do 2050. polovina energije iz OIE

Učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji je trenutno oko 24 odsto, pri čemu najveći deo čine velike hidroelektrane, dok elektrane koje koriste energiju vetra, sunca i biomase učestvuju oko četiri odsto.

Cilj je, prema najavama koje dolaze iz resornog ministarstva, da se do 2050. godine najmanje 50 odsto energije u Srbiji proizvodi iz obnovljivih izvora.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...