U vetroelektrane Vojvodine uloženo 700 miliona evra

Autor:   BM

Izraelskoj kompaniji Enlight K2 Wind danas je uručena građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka Pupin, u okviru postojećeg kompleksa. Novi elektroenergetski objekat, koji bi trebalo da bude završen u drugoj polovini 2023. godine, podrazumeva izgradnju 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 magavata. Procenjeno je da će se godišnje proizvoditi 255 kilovat časova zelene električne energije, saopšteno je iz Pokrajinske vlade. (Foto: vpkovacica.rs)

Sredinom marta energetska dozvola za izgradnju novog vetroparka “Pupin”, u okviru postojećeg kompleksa “Kovačica” je potpisana, a danas i izdata izraelskom investitoru, kompaniji Enlight K2 Wind.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić koji je danas posetio Vetroelektranu "Kovačica” istakao da je u proteklih pet godina na teritoriji Vojvodine investirano 700 miliona evra u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavata.

Bjelić je rekao i da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije dalo jasan signal da su investitori u oblasti obnovljivih izvora energije poželjni i da pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije.

"Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da u zakonskim okvirima i rokovima izađemo u susret svim investitorima koji su zainteresovani da razvijaju projekte poput ovog u Kovačici", naveo je Bjelić istakavši da na Dan vetra, koji se obeležava 15. juna, imamo priliku da vidimo kolika je snaga vetroparka koji je izgrađen u Kovačici.

U vetroelektrane Vojvodine uloženo 700 miliona evra
Tokom proteklih pet godina u Vojvodini je izgrađeno sedam vetroparkova snage 398 megavata.
(Izvor: vpkovacica.rs)

Miloš Colić, direktor kompanije "New Energy Solutions" koja upravlja vetroparkom u Kovačici je rekao da su svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka uspešno okončani.

"Gledamo u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. godine 40 odsto ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora, i tu mi kao privatna kompanija vidimo svoje mesto", istakao je Colić.

Inače, Vetroelektrana "Kovačica", snage 104,5 megavata, druga je po veličini u našoj zemlji.

Sastoji se od 38 turbina marke General Electric, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju ugljen-dioksida za 250 hiljada tona godišnje.

U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 miliona evra, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije, navodi se na sajtu pokrajinske Vlade.

U vetroelektrane Vojvodine uloženo 700 miliona evra
Vetroelektrana "Kovačica" je druga po veličini u Srbiji, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije. (Izvor: vpkovacica.rs)

Potencijal vetra u Srbiji

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je povodom Svetskog dana vetra, koji se obeležava danas da je neophodno iskoristiti veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti obnovljivih izvora energije za unapređenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije.

Ministarka je podsetila da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane ukupne snage blizu 400 megavata, a da su u izgradnji još dva vetroparka ukupne snage blizu 170 megavata.

“Naš cilj, koji samo zajedno možemo da ostvarimo, jeste da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora“, navela je Mihajlović, a prenosi Fonet.

Resorna ministarka je, međutim, ukazala da bi trebalo znati da obnovljivi izvori energije nisu tek procenti, već da je zelena energija važna zbog energetske bezbednosti i kvaliteta životne sredine.

Podsetila je da je proces energetske tranzicije započet novembra prošle godine, kada je na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa Srbija postala potpisnica Deklaracije o zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...