Ugradnja solarnih panela uz državne subvencije

Autor:   BM

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela biti pojednostavljena novim zakonima o energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije. (Za ugradnju solarnih panela više nije potrebna građevinska dozvola. Foto: Pixabay)

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, ukupna procedura dobijanja dozvole za ugradnju solarnih panela podrazumeva svega četiri koraka.

„Nakon izrade projekta, lokalna samouprava daje odobrenje, jer nije više potrebna građevinska dozvola. Posle instaliranja sistema, potpisuje se ugovor sa lokalnom distribucijom koji će takođe biti jednostavan, tipski“, navela je Mihajlović u saopštenju objavljenom juče na sajtu resornog ministarstva.

Ugradnja solarnih panela uz državne subvencije
Domaćinstva u Srbji troše 40 odsto više energije nego što troše prosečna domaćinstva u Evropskoj uniji,
a nova rešenja treba da obezbede uštede. (Izvor: Pixabay)

Ocenila je takođe da će Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućiti domaćinstvima da smanje potrošnju i troškove električne energije, kao i da će doprineti zdravijoj životnoj sredini i povećanju učešća energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Podsetila je da domaćinstva u Srbji troše 40 odsto više energije nego što troše prosečna domaćinstva u Evropskoj uniji i navela da će država subvencionisati i ugradnju solarnih panela, kako bi se obezbedile uštede energije i smanjila potrošnja.

Kada je reč o zameni stolarije i izolaciji, rekla je da očekuje da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu, dok rezultate treba očekivati već sledeće grejne sezone.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...