Kina i Međunarodna agencija za obnovljive izvore unapređuju saradnju

Autor:   BM

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) i Nacionalna uprava za energetiku Kine (NEA) danas su potpisale sporazum o jačanju saradnje u pravcu dostizanja klimatske neutralnosti u toj zemlji. Kina se kao vodeće tržite obnovljive energije obavezala da će postići maksimum emisija ugljen-dioksida do 2030. godine, a da će u potpunosti prestati da emituje štetne emisije pre 2060. godine. (Foto: Wikipedia)

Prema sporazumu, Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) će pripremiti sveobuhvatnu mapu energetske tranzicije koja će identifikovati ključne mere, tehnološka rešenja i programe industrijskog razvoja kako bi se omogućila realizacija srednjoročnih i dugoročnih nacionalnih ciljeva u pravcu razvoja obnovljive energije i postizanja ciljeva koji se odnose na dekarbonizaciju, navodi se u saopštenju koje je objavila Agencija na svom sajtu.

Zajednički rad takođe će obuhvatati definisanje pravaca koji vode dostizanju neto nula emisija ugljenika.

Kina se obavezala da će do 2030. godine uvećati udeo primarne energije bez fosilnih goriva na 25 odsto, uz povećanje ukupnog instalisanog kapaciteta solarne i energije vetra na 1.200 gigavata.

Sporazum su potpisali generalni direktor Međunarodne agencije za obnovljivu energiju Frančesko La Kamera i direktor Kineske nacionalne uprave za energetiku Džang Džinua (Zhang Jianhua), u Abu Dabiju, s obzirom na to da je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sedište ove međunarodne organizacije.

Kina i Međunarodna agencija za obnovljive izvore unapređuju saradnju
Kina se obavezala da će do 2030. godine povećati kapacitet solarne i energije vetra na 1.200 gigavata.
(Izvor: Pixabay)

„Kina je ključni akter u postizanju ubrzane energetske tranzicije koja usklađuje globalni razvoj sa klimatski sigurnom i pravednom budućnošću“, rekao je generalni direktor Međunarodne agencije za obnovljive izvore Frančesko La Kamera, dodavši da će IRENA podržati napore Kine da ostvari ciljeve dekarbonizacije uz primenu iskustava Međunarodne agencije za obnovljive izvore, što će  doprineti širenju znanja u Kini, kao i ostalim državama koje sprovode tranziciju širom sveta.

Tokom potpisivanja sporazuma, direktor Kineske nacionalne uprave za energetiku Džang Džinua je rekao da potpisivanje memoranduma o razumevanju između NEA i IRENE predstavlja važnu prekretnicu koja će dodatno ojačati njihovu saradnju u energetskoj tranziciji.

“Cilj nam je da maksimizujemo to što nas spaja i delimo iskustva, talente i inovativna rešenja kako bismo postigli konkretne rezultate za obe strane, istovremeno doprinoseći globalnoj energetskoj tranziciji“, istakao je Džinua.

Prema podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Kina je prošle godine instalisala rekordnih 136 gigavata novih kapaciteta obnovljivih izvora energije, što predstavlja više od polovine globalnog rasta obnovljive energije.

Glavni podsticaj tom rastu od 72 gigavata dolazi iz snage vetra, dok je 49 gigavata proizvedeno iz solarne energije.

Kina je danas odgovorna za skoro trećinu globalno instaliranih kapaciteta obnovljivih izvora.

Kina i Međunarodna agencija za obnovljive izvore unapređuju saradnju
Kina je prošle godine instalisala rekordnih 136 gigavata novih kapaciteta obnovljivih izvora energije, što je više od polovine globalnog rasta. (Izvor: Pixabay)

Dodatne aktivnosti u okviru saradnje Kine i Agencije se odnose na izradu zajedničkih izveštaja usmerenih ka međunarodnoj organizaciji zemalja u razvoju G20 i Savezu država jugoistočne Azije (ASEAN), uz analizu tehnoloških rešenja, kao što je uvođenje pametnih mreža, kao i rešenja za skladištenje energije i praćenje tehnoloških standarda.

Dve strane će takođe blisko sarađivati na proizvodnji i upotrebi obnovljivih goriva, uključujući biogoriva, vodonik i sintetička goriva.

Međunarodna agencija za obnovljive izvore i Nacionalna uprava za energetiku Kine će takođe podržati razmenu najboljih praksi i iskustava u pravcu zelenog i održivog razvoja energije u ključnim zemljama i regionima koje su IRENA- članice.

Pre manje od mesec dana Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije potpisala je novi Memorandum o razumevanju sa Kineskom državnom mrežnom korporacijom (SGCC) najavivši bližu saradnju u unapređenju i povezivanju sistema.

Više o tome saznajte OVDE

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...