U 2020. ostvaren najbrži globalni rast obnovljivih izvora u poslednje dve decenije

Autor:   BM

Svetska industrija obnovljive energije rasla je prošle godine najbržim tempom u odnosu na protekle dve decenije, uprkos prekidu koji je izazvala pandemija korona virusa, i čini se da je postavljen standard budućeg tempa rasta, navodi se u danas objavljenom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA). (Kapacitet energije vetra se prošle godine udvostručio, dok je solarna energija zabeležila za skoro 50 odsto veći rast u odnosu na period pre pandemije. Foto: Pixabay)

U izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA) se navodi da su projekti realizovani u Kini, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, koji se odnose na energiju vetra i sunca, tokom prošle godine podstakli rast obnovljive energije za 45 odsto, odnosno 280 gigavata, što predstavlja najveći godišnji rast od 1999. godine.

U izveštaju Agencije se takođe ističe da je globalni kapacitet obnovljive energije ostvaren prošle godine jednak ukupnom instaliranom energetskom kapacitetu grupe od 10 ekonomija jugoistočne Evrope (ASEAN).

Međunarodna agencija za energetiku sa sedištem u Parizu prognozira da će ova stopa rasta postati “novi standard” u narednom periodu i predviđa da će tokom ove godine biti dodato 270 gigavata novog kapaciteta, a naredne 280 gigavata energije iz obnovljivih izvora.

Navodi se takođe da se kapacitet energije vetra prošle godine udvostručio, dok je solarna energija zabeležila za skoro 50 odsto veći rast u odnosu na period pre pandemije, što je rezultat sve veće potražnje država i korporacija za čistom energijom.

Ovakvi pokazatelji koji ukazuju na ekspanziju čiste energije, posebno u Kini, Evropi i SAD, podstakli su Međunarodnu agenciju da revidira svoje prognoze u pogledu budućeg rasta obnovljive energije povećavajući ga za čitavih 25 odsto, u odnosu na prethodne prognoze u novembru 2020. godine.

U 2020. ostvaren najbrži globalni rast obnovljivih izvora u poslednje dve decenije
Rast između 270 i 280 gigavata energije iz obnovljivih izvora godišnje će postati “novi standard” u narednom periodu. (Izvor: Pixabay)

Agencija primećuje da su vlade širom sveta prošle godine imale na raspolaganju rekordne nivoe obnovljivih kapaciteta i da su kompanije potpisivale rekordne ugovore o otkupu energije čak i dok se pandemija širila.

Pomak ka obnovljivim izvorima energije je osnov globalnih napora za postizanje nulte emisije ugljen-dioksida, s tim da Međunarodna agencija za energetiku očekuje da bi emisije tog štetnog gasa tokom ove godine trebalo da porastu, zbog rasta upotrebe uglja.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, rekao je da vlade treba da „nastave razvoj u ovakvom zamahu“ uspostavljanjem politika koje „podstiču veća ulaganja u solarnu energiju i vetar, kao i u razvoj mrežne infrastrukture koji će podržati takav rast, ali da je takođe potrebno raditi na razvoju i drugih obnovljivih izvora, kao što su hidroenergija, geotermalna i energija biomase”, prenosi Gardijan.

Prema njegovim rečima, “prošlogodišnje povećanje obnovljivih kapaciteta je predstavljalo 90 odsto ukupnog širenja globalnog energetskog sektora“, a takva ekspanzija razvoja čiste energije je “od suštinskog značaja kako bi se svetu pružila šansa da ostvari ciljeve o nultoj emisiji”.

U 2020. ostvaren najbrži globalni rast obnovljivih izvora u poslednje dve decenije
Zbog prošlogodišnje ekspanzije IAE je revidirala prognoze budućeg rasta obnovljive energije povećavajući ga za čitavih 25 odsto u odnosu na predikcije od novembra. (Izvor: Pixabay)

Kina je lider razvoja

Kina ostaje ključni akter razvoja industrije obnovljive energije, što je u skladu sa rezultatima koje je beležila poslednjih godina, čineći oko 40 odsto globalnog rasta obnovljive energije, dok se tokom 2020. godine taj udeo po prvi put popeo na 50 odsto. Takođe je jedan od najvećih dobavljača sirovina potrebnih za izradu vetroturbina i solarnih panela, uključujući silicijum, staklo, čelik, bakar i druge retke sirovine.

Međutim, Kina je takođe najveći svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte zbog korišćenja termoelektrana na ugalj, koje su i dalje u upotrebi zbog zadovoljavanja sve veće potražnje za energijom.

Kineski predsednik Si Điping obećao je da će Kina postati ugljenično-neutralna do 2060. godine, ali stručnjaci su upozorili da bi tokom naredne decenije trebalo da značajno razvije sektor obnovljive energije i zatvori skoro 600 termoelektrana, kako bi se taj cilj ostvario.

Kompleksna situacija u Kini nije i razlog za očekivanje da bi moglo doći do zastoja u razvoju industrije obnovljive energije. Naime, Međunarodna agencija za energetiku ocenjuje da će rast potražnje koji je evidentan širom Evrope i u Sjedinjenim Državama održati globalni godišnji rast obnovljive energije blizu prošlogodišnjeg nivoa.

Prema prognozama Agencije rast obnovljivih kapaciteta u Sjedinjenim Državama će tokom ove i naredne godine uglavnom biti podstaknut produženjem poreskih olakšica.

U 2020. ostvaren najbrži globalni rast obnovljivih izvora u poslednje dve decenije
Rast obnovljive energije ostvaren 2020. godine predstavlja 90 odsto ukupnog širenja globalnog energetskog sektora. (Izvor: Pixabay)

Energija sunca i vetra

Globalni kapaciteti iz energije vetra zabeležili su rast veći od 90 odsto u 2020. godini i dostigli 114 gigavata, iako IEA predviđa da će doći do usporavanja rasta kapaciteta vetra tokom ove i naredne godine.

Istovremeno se očekuje da će industrija vetra na moru u Velikoj Britaniji dostići takav razvoj da će do 2022. godine činiti četvrtinu globalnog kapaciteta obnovljive energije dobijene korišćenjem tog izvora, što Britaniju čini jedinom zemljom na svetu koja više energije dobija iz snage vetra u priobalju nego u kopnenom delu zemlje.

U svom godišnjem izveštaju (World Energy Outlook) Međunarodna agencija za energetiku je prognozirala da će solarna energija postati vodeći izvor električne energije, jer su cene u padu što solarnu energiju čini jeftinijom od energije iz novih postrojenja na ugalj i gas.

Uz prošle godine ostvaren najbolji rezultat za više od dve decenije, IEA veruje da će solarna postrojenja i dalje obarati rekorde i predviđa više od 160 gigavata instaliranih na godišnjem nivou do 2022. godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...