SAD su glavno tržište za investiranje u obnovljive izvore energije

Autor:   BM

Sjedinjene Američke Države su jedan od najvećih globalnih zagađivača, ali postaju glavno tržište za investicije u obnovljive izvore, pokazuje najnovije istraživanje američko-britanske kompanije za finansijske usluge IHS Markit, gde se ta zemlja rangira kao prva na listi po atraktivnosti tržišta obnovljivih izvora energije. Kina, najveći svetski uvoznik nafte i vodeći emiter ugljen-dioksida u svetu zauzela je treće mesto, plasirajući se odmah ispod Nemačke. (Foto: Pixabay)

U svetlu sveobuhvatnih reformi za razvoj sektora čiste energije koje sprovodi administracija predsednika Džozefa Bajdena, a namerava i da značajno poveća savezne investicije u obnovljive izvore, u skladu sa Nacionalnim planom za zapošljavanje, Sjedinjene Američke Države postaju ključno tržište za ulaganja u čiste izvore energije, sudeći prema u sredu objavljenoj Globalnoj listi atraktivnosti tržišta obnovljivih izvora energije (Global Renewables Markets Attractiveness), koju je uporednom analizom tržišta sačinila američko-britanska kompanija za finansijske usluge IHS Markit.

Indeks, koji ocenjuje zemlje na osnovu njihove atraktivnosti za investititore, kada je reč o kapacitetima sunca i vetra, ne uključujući hidro potencijale, ukazao je na zdrave osnove tržišta Sjedinjenih Država, prenosi portal World Oil.

Kina, najveći svetski uvoznik nafte, zauzela je treće mesto na rang listi. Istraživanje još pokazuje da je ta zemlja ili druga najveća svetska ekonomija ostvarila više od polovine globalnih kapaciteta obnovljive energije do kraja prošle godine.

Nemačka, jedan od lidera Evropske unije kada je reč o inicijativama za čistu energiju, zauzela je drugo mesto.

„Kopneni i priobalni vetar, uz solarnu energiju zajedno će obezbediti više od 80 odsto svih novih kapaciteta za proizvodnju električne energije širom sveta do 2030. godine“, rekao je Eduard Sala de Vedruna, izvršni direktor sektora globalne tehnologije čiste energije i obnovljivih izvora u IHS Markit-u.

Prema njegovim rečima, od 200 gigavata električne energije, koliko je prošle godine iz obnovljivih izvora generisano na globalnom nivou, najveći udeo je ostvaren na samo dva tržišta, u Kini i Sjedinjenim Državama, ali je uprkos tome više od 50 zemalja ostvarilo dvocifren rast.

SAD su glavno tržište za investiranje u obnovljive izvore energije
Izvor: IHS Markit

Francuska i Španija su na četvrtom, odnosno petom mestu, prema IHS-u, koji u analizi ukazuje na njihove jake tržišne osnove, stabilne mehanizme snabdevanja i dugoročne ciljeve u pogledu razvoja čiste energije.

Indija, najveći potrošač energije i država koja nastoji da postepeno prestane da koristi ugalj, rangirana je kao šesta na listi, dok je Australija na sedmom mestu.

Međutim, obe zemlje "počinju da se suočavaju sa infrastrukturnim ograničenjima na svom već utvrđenom putu u pravcu dekarbonizacije”, navode u IHS Markit-u.

U tom pogledu, u Indiji prepreku za korišćenje priobalnog vetra predstavlja pristup kopnu, ali i nedostatak razvijene elektroenergetske mreže, dok je neusaglašenost saveznih i državnih planova ključan problem za Australiju, jer povećava nesigurnost investitora po pitanju održivosti ulaganja.

Iako investitori pozitivno reaguju na velike ambicije država i svedoče očiglednim otvaranjima tržišta prema obnovljiim izvorima energije, “to mora biti potpomognuto dobro osmišljenim okvirom za primenu, odgovarajućom infrastrukturom i trajnim politikama“, ocenio je Indra Mukarđi, viši analitičar sektora za globalnu tehnologiju čiste energije IHS Markita.

SAD su glavno tržište za investiranje u obnovljive izvore energije
Na listama koje se odnose na pojedinačne obnovljive izvore, SAD su takođe vodeća zemlja po privlačnosti za investiranje u kopneni vetar i solarnu energiju. (Izvor: Pixabay)

Japan, koji se prošle godine obavezao da će prestati da emituje štetne emisije do 2050. godine i gde postoji izuzetan potencijal za korišenje priobalnog vetra, zauzeo je osmo mesto.

Holandija je deveta na listi takođe zbog velikog potencijala priobalnog vetra, za koji se očekuje da će biti najbrže rastuća tehnologija obnovljive energije u narednoj deceniji, dok je Brazil zaokružio listu 10 najatraktivnijih tržišta za ulaganja u obnovljive izvore energije.

Na listama koje se odnose na pojedinačne obnovljive izvore, SAD su takođe vodeća zemlja po privlačnosti za investiranje u kopneni vetar i solarnu energiju.

Velika Britanija, koja nije uspela da se rangira među prvih deset zemalja na kombinovanoj listi, koja se odnosi na sve analizirane obnovljive izvore, i to zbog nedovoljne podrške razvoju kopnenog vetra i solarne energije, na listi potencijala pojedinačnih obnovljivih izvora je ipak rangirana kao najatraktivnije tržište za ulaganje u vetrove na moru.

Globalna lista atraktivnosti tržišta obnovljivih izvora energije, koju je objavio IHS Markit bazirana je na uporednoj analizi 35 tržišta za koja se očekuje da će ostvariti gotovo celokupnu proizvodnju obnovljive energije do kraja 2030. godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...