Globalna industrija energije vetra i dalje će beležiti značajan rast

Autor:   BM

Podstaknuta razvojem vetrosistema, posebno u Kini, Evropi i Sjedinjenim Državama, svetska industrija vetroenergije je na dobrom putu da obezbedi skoro čitav teravat novog kapaciteta između 2021. i 2030. godine, navodi u svojoj novoj analizi konsultantska kuća Vud Mekenzi (Wood Mackanzie), globalna grupa za istraživanje i savetovanje o energetici, hemijskoj industriji i rudarstvu, takođe poznata kao WoodMac. (Istraživanje je pokazalo da su najpre Kina, zatim i Sjedinjene Države bile glavni pokretači razvoja rekordnih kapaciteta vetra na globalnom nivou tokom 2020. godine. Foto: Pixabay)

Ciljevi koje je postavila Kina u pogledu razvoja novih solarnih i vetro-sistema do kraja decenije, kao i planovi Evropske unije o dekarbonizaciji, ali i produženje poreskog kredita za proizvodnju (PTC) u Sjedinjenim Državama, otvaraju prostor da se u značajnoj meri podstakne rast kapaciteta vetroelektrana u ovoj deceniji, ocenjuje renomirana konsultantska kuća Vud Mekenzi (Wood Mackanzie).

Plan Kine da do 2030. godine ostvari proizvodnju električne energije od 1.200 gigavata snage iz sunca i vetra, će na globalnom nivou značiti rast od 41 odsto, odnosno novih 408 gigavata, i to dobijenih samo iz snage vetra.

“Kapaciteti za korišćenje vetra na kopnu i moru će tokom decenije porasti za 73 gigavata, što predstavlja rast od čak 800 odsto u pogledu instaliranih kapaciteta u ovom sektoru”, ocenio je Luk Levandovski, direktor istraživanja konsultantske kuće Vud Menenzi.

Očekuje se da će zelene politike i planovi Evropske unije podstaći dodatnih 248 gigavata iz novih sistema za korišćenje snage vetra do 2030. godine.

Globalna industrija energije vetra i dalje će beležiti značajan rast
Potencijal za korišćenje vetra na kopnu i moru će tokom decenije porasti za 73 gigavata, što je rast od čak 800 odsto u pogledu instaliranih kapaciteta u ovom sektoru. (Izvor: Pixabay)

Produženje poreskog kredita u Sjedinjenim Državama, s kraja prošle godine, trebalo bi da podstakne razvoj novih sistema koji će obezbediti kapacitet od 35 gigavata iz snage vetra do 2023. godine.

Takođe, u periodu od 2024. do 2030. godine, se iz priobalnih vetroparkova u SAD očekuje u proseku 4,5 gigavata snage na godišnjem nivou.

Prošle godine je industrija vetroelektrana ostvarila 114 gigavata novog kapaciteta na globalnom nivou, što predstavlja rast od 82 procenta u poređenju sa 2019. godinom, a zabeležen je i do sada najveći broj instaliranih novih vetro-sistema na godišnjem nivou.

Istraživanje je takođe pokazalo da su najpre Kina, zatim i Sjedinjene Države bile glavni pokretač razvoja do sada nezabeleženih novih kapaciteta vetra na globalnom nivou tokom 2020. godine.

Da ove dve države odigraju ključnu ulogu u svetskom rastu dodatnih kapaciteta za korišćenje potencijala vetra svakako je doprinelo postupno ukidanje kineske šeme za podsticajne otkupne cene, odnosno fid-in tarife, što je počelo da se primenjuje ove godine, a odnosi se na energiju iz vetroelektrana na moru, ali i očekivanje da će doći do ukidanja saveznih poreskih podsticaja koji se dodeljuju u SAD za korišćenje obnovljivih izvora, saopštila je ranije ovog meseca istraživačka kompanija BlumbergNEF (BNEF).


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...