Izraelci blizu Idvora grade vetropark Pupin

Autor:   BM

Vetroelektrana u Kovačici, puštena u rad 2019. godine povećaće kapacitete izgradnjom još jednog vetroparka “Pupin”, nazvanog po srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, rođenom u Idvoru, nedaleko od mesta gde je u planu novi objekat. Energetska dozvola za proširenje kapaciteta potpisana je danas, a radove će izvoditi investitor iz Izraela, dok se okončanje radova očekuje do sredine 2023. godine, saopštilo je resorno ministarstvo. (Realizacijom projekta “Pupin” udvostručiće se kapaciteti vetroparka Kovačica. Foto: vpkovacica.rs)

Od 2014. godine do danas u Srbiji je završeno osam vetroparkova instalisane snage blizu 400 megavata, ali su još dva u izgradnji, i očekuje se da će ukupan kapacitet energije dobijene iz snage vetra dostići 600 megavata.

Najava proširenja kapaciteta vetroelektrane u Kovačici, povodom čega je danas izdata energetska dozvola u skladu je sa ovim planom, kao i energetskom politikom zemlje koja zastupa veće učešće zelene energije u ukupnoj potrošnji.

Vetroelektranu “Кovačica“ je 2019. godine izgradila izraelska kompanija Enlight renewable energy. Ima instalisanu snagu od 104,5 megavata, sa ukupno 38 vetrogeneratora i proizvodi električnu energiju koja snabdeva oko 68.000 domaćinstava. Vrednost investicije je iznosila 189 miliona evra.

Izgradnja novog vetroparka “Pupin”, kojim će se proširiti kapaciteti već postojeće vetroelektrane, je prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović dobra vest za Srbiju.

Naime, ministarka je posle obilaska vetroparka u Kovačici rekla da će izraelski investitor proširiti kapacitete izgradnjom još jednog vetroparka "Pupin", nazvanog po srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, rođenom u Idvoru, nedaleko od mesta gde je u planu novi objekat.

Vetropark "Pupin" trebalo bi da bude završen do sredine 2023 godine.

Izraelci blizu Idvora grade vetropark Pupin
Vetroelektranu Кovačica, koja snabdeva 68.000 domaćinstava je 2019. izgradila izraelska kompanija Enlight renewable energy. (Izvor: vpkovacica.rs)

Prema rečima ministarke Mihajlović, vetropark u Kovačici je takođe simbol novih tehnologija i budućeg napretka i izrazila zadovoljstvo zbog zainteresovanosti izraelskih investitora za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

“Ako se jedan obnovljivi vid energije u poslednjih nekoliko godina posebno razvijao u Srbiji to je bila upravo energija iz vetra kao obnovljivog izvora energije”, ocenila je Mihajlović koja je vetropark posetila sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahenom Vilanom, predstavnicima lokalne samouprave i EMS-a.

Direktorka EMS-a, Jelena Matejić je istakla da je izgradnja vetroparka “Kovačica” bio pionirski projekat i za investitora i za EMS i da je pre dve godine ova elektrana uspešno priključena na prenosni sistem.

„Ogroman posao je i dalje pred nama jer investitor planira da udvostruči kapacitete vetroparka i u EMS-u će imati partnera i za nastavak ulaganja“, rekla je Matejić.

Ambasador Izraela u Srbiji, Jahen Vilan je izrazio očekivanje da će biti još više projekata izraelskih kompanija u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Ministarka Mihajlović je tokom posete Kovačici uputila poziv svim potencijalnim investitorima da dođu u Srbiju i ulažu u obnovljive izvore energije.

Novina vezana za investitore se odnosi na to što su ubrzane sve procedure i što će u narednih godinu dana biti završeno sve što je potrebno da bi se investitorima olakšalo ulaganje.

“Imamo elektronske energetske dozvole i sve će biti elektronski, kao što smo to uradili u oblasti građevine”, dodala je ministarka.

Izraelci blizu Idvora grade vetropark Pupin
Novina u Srbiji je da su za investitore ubrzane sve procedure, a tokom narednih godinu dana će biti završeno sve što je potrebno da im se olakša ulaganje. (Izvor: vpkovacica.rs)

Godina velikih promena u energetskom sektoru

Za ovu godinu se najavljuju velike promene u oblasti energetike, koje bi trebalo da trasiraju pravac razvoja Srbije u toj sferi tokom nekoliko narednih decenija.

Mihajlović je poručila da se ove godine trasira pravac enregetske politike Srbije i to ne za godinu, dve ili tri godine, već dugoročne odluke koje će definisati status srpske energetike u narednim decenijama.

Za Srbiju je važno da, pored vetroelektrana, ima i druge obnovljive izvore energije, jer se teži klimatski neutralnom razvoju, zbog čega je resorno ministarstvo pripremilo nove zakone o energetici i energetskoj efikasnosti, kao i zakon o obnovljivim izvorima energije.

“Hoćemo da razvijamo i solarne elektrane i nadalje vetroelektrane, ali i geotermalnu energiju. Hoćemo da do 2040. godine ostvarimo minimum 40 odsto proizvedene električne energije iz obnovljvih izvora energije. To nije sada nikakav san, to je sasvim realno”, naglasila je Mihajlović.

Prema rečima ministarke, ovako postavljen cilj je realan u odnosu na potencijal Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, legislativu, spremnost države da stvori dobre uslove za poslovanje, kao i zainteresovanost investitora.

Izraelci blizu Idvora grade vetropark Pupin
Cilj Srbije je da do 2040. godine ima najmanje 40 odsto proizvedene električne energije iz obnovljvih izvora.
(Izvor: vpkovacica.rs)

Bez izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima

Ministarka Mihajlović danas je izjavila i da će novi Zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniti izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima, prvog, drugog i trećeg stepena zaštite, što se odnosi i na male hidroelektrane.

Dodala je da je nacrtom zakonoma predviđeno da se samo na osnovu odluke Vlade Srbije može razmatrati izgradnja hidroelektrana u ovim zaštićenim zonama, poput nacionalnih parkova prirode, ukoliko to predstavlja nacionalni interes, kao što je slučaj sa velikom hidroelektranom „Đerdap 1 i 2“.

Ministarka je istakla da su mini-hidroelektrane „tema o kojoj se mnogo govorilo i koja je možda trebalo da bude rešena kroz jedan drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva“, ali budući da je to i pitanje obnovljivih izvora energije, rešeno je da to bude uređeno kroz novi Zakon o obnovljivim izvorima energije.

To je, navodi, važno zbog toga što je bilo problema u izgradnji malih hidroelektrana, pogotovo derivacionih.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...