Rusija planira da nuklearnu energiju uvrsti u zelene aktivnosti po uzoru na EU

Autor:   M.Ž.

Ruska državna razvojna korporacija (VEB.RF) pripremila je nacrt o nacionalnoj klasifikaciji zelenih projekata, koji u zelene aktivnosti uključuje nuklearnu energiju koja ne stvara direktne emisije ugljen-dioksida, što nuklearnu energiju izjednačava sa drugim obnovljivim izvorima. U nadležnoj Korporaciji kažu da je dokument rađen po uzoru na klasifikaciju Evropske unije. (Klasifikacije, odnosno taksonomije zelenih projekata imaju za cilj da podstaknu finansiranje održivog rasta iz privatnog kapitala. Foto: rusatom.ru)

U pravcu određivanja jedinstvenih kriterijuma šta je zeleno ulaganje, kako bi se preduzećima omogućilo da odrede koje se ekonomske aktivnosti mogu nazvati održivim, Rusija je pripremila nacrt državne klasifikacije zelenih projekata, za koji se navodi da je urađen po uzoru na model koji je sačinila Evropska unija.

Po svoj prilici, oba modela svrstavaju nuklearnu energiju u obnovljive izvore.

Definisanje klasifikacije, odnosno taksonomije zelenih projekata inače ima za cilj da podstakne finansiranje održivog rasta iz privatnog kapitala.

Ruska državna razvojna korporacija (VEB.RF) pripremila je nacrt o nacionalnoj klasifikaciji zelenih projekata, koja u zelene aktivnosti uključuje nuklearnu energiju, koja ne stvara direktne emisije ugljen-dioksida, čime se nuklearna energija izjednačava sa drugim obnovljivim izvorima, navodi se u saopštenju ruske državne nuklearne korporacije Rosatom.

Navodi se takođe da je ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov najavio da je spisak oblasti u kojima se mogu sprovoditi zeleni projekti proširen na osnovu prakse drugih zemalja, a usklađen sa karakteristikama ruske ekonomije, i da je na tom osnovu stvorena jedinstvena nacionalna klasifikacija.

Rusija planira da nuklearnu energiju uvrsti u zelene aktivnosti po uzoru na EU
Plan razvoja ruskog finansijskog tržišta za period 2019-2021 predviđa i privlačenje investitora usmerenih na finansiranje projekata održivog razvoja. (Izvor: rosatom.ru)

Projekti u ekoturizmu, i oni koji se odnose na vozilia koja uključuju korišćenje vodoničnih i gasnih motora, klimatski i poljoprivredni projekti, kao i aktivnosti koje se odnose na šumarstvo, uz projekte transportne infrastrukture, ali i ostali projekti koji vode smanjenju emisije ugljen-dioksida, u Rusiji se takođe sada smatraju zelenim.

„Ova područja su prepoznata kao zelena u drugim zemljama. Zapravo, prilagodili smo globalne standarde ruskom kontekstu“, rekao je ministar Rešetnjikov.

Prema njegovoj oceni, ova odluka će povećati nivo poverenja stranih investitora u sistem, „jer je mehanizam zelenih obveznica već razvijen i koristi se i u drugim zemljama.”

O nacrtu ruske državne klasifikacije zelenih projekata, Ruska državna razvojna korporacija (VEB.RF), kao autor dokumenta, razgovarala je sa Ruskom centralnom bankom, Ministarstvom industrije i trgovine, Ministarstvom prirodnih resursa, Ministarstvom energetike i predstavnicima bankarske i poslovne zajednice.

Rusija planira da nuklearnu energiju uvrsti u zelene aktivnosti po uzoru na EU
Ruska državna razvojna korporacija je po uzoru na EU pripremila nacrt o nacionalnoj klasifikaciji zelenih projekata, koja u zelene aktivnosti uključuje nuklearnu energiju, koja ne stvara direktne emisije ugljen-dioksida.
(Izvor: rosatom.ru)

Prvi zamenik generalnog direktora za korporativni razvoj i međunarodno poslovanje državne nuklearne kompanije Rosatom, Kirill Komarov, istakao je da nuklearna industrija ima najviše međunarodne bezbednosne standarde i da se ta kompanija bezuslovno drži principa o „nenanošenju značajne štete”.

Prema ranijim navodima Evropske komisije, pored definisane taksonomije za klimu, do kraja ove godine se očekuje izrada taksonomije za sve ostale ekološke ciljeve, a u skladu sa evropskim Zelenim dogovorom, s kraja 2019. godine, koji predstavlja plan aktivnosti za prelazak na čistu, cirkularnu ekonomiju.

Ruska državna klasifikacija zelenih projekata teži ka istom cilju, odnosno „podsticanju zelenih aktivnosti i projekata usmerenih na borbu protiv klimatskih promena, kao i povećanju efikasnosti iskorišćavanja prirodnih resursa”, navodi se u saopštenju ruske državne nuklearne korporacije Rosatom.

Rusija planira da nuklearnu energiju uvrsti u zelene aktivnosti po uzoru na EU
Ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov je rekao da je spisak oblasti u kojima se mogu sprovoditi zeleni projekti proširen na osnovu prakse drugih zemalja, a usklađen sa karakteristikama ruske ekonomije.
(Izvor: rosatom.ru)

Prilikom predstavljanja nacrta dokumenta o klasifikaciji razgovaralo se i o revidiranim taksonomijama za projekte koji su u toku, kao i određivanju nadležnih za kontrolu projekata. Takođe je bilo reči o metodologiji koja će biti korišćena za verifikaciju zelenih projekata, kao i smernicama kojima će se rukovoditi u procesu dobijanja zelenog i prelaznog statusa.

Sedam od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija bavi se zaštitom životne sredine.

Jedan od instrumenata zaštite životne sredine su zelene finansije. Danas je ovaj finansijski instrument u početnoj fazi razvoja u Rusiji.

Međutim, kako navodi ruska državna nuklerana korporacija Rosatom, plan razvoja ruskog finansijskog tržišta za period 2019-2021 predviđa i privlačenje investitora usmerenih na finansiranje projekata održivog razvoja.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...