EU ulaže skoro 10 milijardi evra u zelenu i digitalnu tranziciju

Autor:   S.P.

Evropska komisija je predložila uspostavljanje deset novih evropskih partnerstava koja treba da pomognu da se ispune klimatski ciljevi i sprovede digitalna transformacija u svim privrednim i društvenim sektorima. EU će u tu svrhu izdvojiti blizu 10 milijardi evra. (Predlog uredbe o pokretanju zajedničkih poduhvata usvojiće Savet EU posle konsultacija sa Evropskim parlamentom i Privrednim i socijalnim odborom. Foto: ec.europa.eu)

Da bi se ubrzao prelazak na zelenu, klimatski neutralnu i digitalnu Evropu, i njena industrija učinila otpornijom i konkurentnijom, Evropska komisija je nedavno predložila da se uspostavi deset novih evropskih partnerstava između EU, država članica i industrije.

Komisija je saopštila da će EU obezbediti blizu 10 milijardi evra, a njeni partneri najmanje toliko. Očekuje se da ovaj zajednički doprinos bude podsticaj za dodatno investiranje u podršku energetskoj i digitalnoj tranziciji, i da na duži rok pozitivno utiče na zapošljavanje, životnu sredinu i društvo.

Nova partnerstva, od kojih se neka oslanjaju na postojeće zajedničke poduhvate, imaju za cilj da se poboljša spremnost i odgovor Unije na zarazne bolesti, proizvedu efikasni avioni s niskom emisijom ugljenika, podrži upotreba bioobnovljivih sirovina u proizvodnji energije, osigura evropsko liderstvo u digitalnim tehnologijama i infrastrukturama, i poveća konkurentnost železničkog saobraćaja.

Kada je Evropska komisija iznela svoj predlog, izjavu je, pored nekih drugih članova, dala i Marija Gabrijel, poverenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

“Zbog pandemije prouzrokovane korona virusom, naša dugotrajna nastojanja da se istraživanja i inovacije bolje iskoriste za rešavanje hitnih zdravstvenih problema i onih vezanih za klimatske promene i digitalnu transformaciju postala su glavni prioritet. Evropska partnerstva su naša prilika da zajedno delujemo da bismo odgovorili na duboke privredne i društvene promene i okrenuli ih u korist svih građana EU“, rekla je Gabrijel.

EU ulaže skoro 10 milijardi evra za zelenu i digitalnu tranziciju
Pandemija je povod za odluku da istraživanja i inovacije postanu glavni priortet EU u cilju rešavanja hitnih zdravstvenih problema i onih vezanih za klimatske promene i digitalnu transformaciju. (Izvor: iadb.org)

Predložena institucionalizovana evropska partnerstva

Globalno zdravlje EDCTP3: Ovo partnerstvo će pružiti nova rešenja za smanjenje obolevanja od zaraznih bolesti u potsaharskoj Africi, i ojačati istraživačke kapacitete za pripremu i odgovor na njihovo ponovno pojavljivanje u tom delu Afrike i širom sveta. Cilj mu je da se do 2030. razviju i primene bar dve nove tehnologije za borbu protiv zaraznih bolesti, kao i da se podrži najmanje 100 istraživačkih instituta u 30 zemalja kako bi se razvile dodatne zdravstvene tehnologije za borbu protiv epidemija koje se iznova pojavljuju.

Inicijativa za inovativno zdravlje: Ona će pomoći da se na nivou EU stvori sistem za zdravstvena istraživanja i inovacije kojim će se olakšati pretvaranje naučnih saznanja u konkretne inovacije. Obuhvatiće prevenciju, dijagnostiku, lečenje i upravljanje bolestima. Inicijativa će doprineti postizanju ciljeva evropskog plana za borbu protiv raka, i nove industrijske strategije za Evropu, kao i farmaceutske strategije.

Ključne digitalne tehnologije: One obuhvataju elektronske komponente, njihovo dizajniranje, proizvodnju i integraciju u sisteme, i softver kojim se definiše njihov rad. Glavna svrha ovog partnerstva je da podrži digitalnu transformaciju u svim privrednim i društvenim sektorima, Evropski zeleni dogovor, kao i istraživanja i inovacije za sledeću generaciju mikroprocesora. Zajedno s Deklaracijom o evropskoj inicijativi za procesore i poluprovodničke tehnologije, koju je potpisalo 20 država članica, budućim savezom za mikroelektroniku, i mogućim novim važnim projektom od zajedničkog evropskog interesa kojim bi se podsticale revolucionarne inovacije, a o kome države članice trenutno raspravljaju, ovo novo partnerstvo će doprineti jačanju konkurentnosti i tehnološke suverenosti Evrope.

EU ulaže skoro 10 milijardi evra za zelenu i digitalnu tranziciju
Partnerstvo za cirkularnu ekološku ekonomiju će biti podrška dostizanju klimatske neutralnosti, uz povećanje održivost i cirkularnost sistema proizvodnje i potrošnje. (Izvor: ec.europa.eu)

Evropa s cirkularnom ekološkom ekonomijom: U pitanju je partnerstvo koje će dati značajan doprinos ispunjenju klimatskih ciljeva za 2030. godinu, popločavajući put za dostizanje klimatske neutralnosi do 2050, i koje će povećati održivost i cirkularnost sistema proizvodnje i potrošnje, u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom. Cilj mu je razvijanje i proširivanje održive nabavke i pretvaranja biomase u ekološki prihvatljive proizvode, kao i podupiranje uvođenja ekoloških inovacija na regionalnom nivou, uz aktivno učešće lokalnih aktera i oživljavanje ruralnih, obalnih i perifernih regija.

Čisti vodonik: Ovo partnerstvo će ubrzati razvoj i uvođenje evropskog lanca vrednosti za tehnologije za proizvodnju čistog vodonika, doprinoseći na taj način održivim, dekarbonizovanim i u potpunosti integrisanim energetskim sistemima. Sa Savezom za čisti vodonik, pomoći će da se ostvare ciljevi izneti u Strategiji za vodonik za klimatski neutralnu Evropu. Fokusiraće se na proizvodnju, distribuciju i skladištenje čistog vodonika, i na snabdevanje onih sektora koji se teško dekarbonizuju, kao što su teška industrija i transport teškog tereta.

Čisti vazdušni saobraćaj: To partnerstvo usmerava avio-saobraćaj ka klimatskoj neutralnosti ubrzavajući razvoj i uvođenje disruptivnih inovacija. Cilj mu je da se razvije sledeća generacija ultraefikasnih aviona s niskom emisijom ugljenika koji koriste nove izvore energije, motore i sisteme. Time će se povećati konkurentnost i zapošljavanje u vazduhoplovnom sektoru, što će biti naročito važno za njegov oporavak.

Evropske železnice: Ovo je partnerstvo koje treba da posluži bržem razvoju i uvođenju inovativnih tehnologija, posebno digitalnih i automatizacijskih, da bi se postigla radikalna transformacija železničkog sistema i ostvarili ciljevi Evropskog zelenog dogovora. Povećavajući konkurentnost, ono će podupreti evropsko tehnološko liderstvo u železničkom sektoru.

Istraživanje o upravljanju vazdušnim saobraćajem (ATM-u) na jedinstvenom evropskom nebu 3: Cilj ove inicijative je da se, njegovim prilagođavanjem digitalnom dobu, ubrza tehnološka transformacija ATM-a u Evropi, da bi evropski vazdušni prostor postao najefikasniji i ekološki najprihvatljiviji na svetu, i da bi se podržala konkurentnost i oporavak evropskog vazduhoplovnog sektora posle krize izazvane korona virusom.

EU ulaže skoro 10 milijardi evra za zelenu i digitalnu tranziciju
Partnerstvo u IT oblasti je podrška tehnološkom suverenitetu EU u skladu s novom industrijskom strategijom za Evropu, novom EU Stratetegijom za kibernetičku sigurnost i paketom mera za sigurnost 5G tehnologije.
(Izvor: actionline.org)

Pametne mreže i usluge: Tim partnerstvom će biti podržan tehnološki suverenitet pametnih mreža i usluga u skladu s novom industrijskom strategijom za Evropu, novom EU Strategijom za kibernetičku sigurnost i paketom instrumenata za sigurnost 5G tehnologije. Njegov cilj je da pomogne da se odgovori na društvene izazove, omogući digitalna i zelena tranzicija, i podupru tehnologije koje će doprineti oporavku privrede. On će, uz to, omogućiti evropskim akterima da razviju tehnološke kapacitete za 6G sisteme kao temelj za digitalne usluge koje će se uvesti do 2030.

Metrologija: Cilj partnerstva je da Evropi osigura globalno vođstvo u istraživanjima na polju metrologije uspostavljanjem samoodrživih metroloških mreža namenjenih podržavanju i podsticanju stvaranja novih inovativnih proizvoda, odgovarajući na društvene izazove i omogućujući efikasno formulisanje i primenu propisa i standarda na kojima se zasnivaju javne politike.

Ko će odlučivati o usvajanju predloga Evropske komisije

Predlog uredbe o pokretanju devet zajedničkih poduhvata na osnovu člana 187. Ugovora o funkcionisanju Evropske unije (UFEU) usvojiće Savet EU posle konsultacija sa Evropskim parlamentom i Privrednim i socijalnim odborom. Odvojeni predlog za metrološko partnerstvo zasnovan na članu 185 UFEU-a biće usvojen odlukom Evropskog parlamenta i Saveta, posle konsultovanja s Privrednim i socijalnim odborom.

EU ulaže skoro 10 milijardi evra za zelenu i digitalnu tranziciju
Evropska partnerstva su deo programa Horizont Evropa, a imaju za cilj da se kroz angažman javnih i privatnih resursa unapredi i ubrzaja primena inovativnih rešenja u različitim sektorima. (Izvor: eosglobalcollection.com)

Šta su evropska partnerstva

Evropska partnerstva su jedan oblik delovanja u okviru programa za istraživanje i inovacije za period 2021-2027. koji je nazvan Horizont Evropa. Njima bi trebalo da se mobilisanjem javnih i privatnih resursa unaprede i ubrzaju razvoj i primena novih inovativnih rešenja u različitim sektorima. Ona će, takođe, doprineti ostvarenju ciljeva Evropskog zelenog dogovora i ojačati Evropski istraživački prostor (EIP). Partnerstva su otvorena za širok spektar javnih i privatnih partnera, kao što su industrija, univerziteti, istraživačke organizacije, tela koja pružaju javne usluge na lokalnom, regionalnom, nacionalnom ili međunarodnom nivou, i organizacije civilnog društva, uključujući fondacije i nevladine organizacije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...