Izraelske firme investiraju u zelene tehnologije u Emiratima

Autor:   S.P.

Ujedinjeni Arapski Emirati zainteresovani su za izraelske sisteme upravljanja vodama, ali i ostalu naprednu tehnologiju razvijenu u Izraelu. Pregovara se o stvaranju “zajedničkih investicionih fondova“ koji bi omogućili da se tehnologija stvorena u jednoj od tih zemalja primeni i u onoj drugoj. (Investicije u zelene tehnologije bi uskoro mogle da dostignu iznose koji se mere stotinama miliona dolara, jer obe zemlje stavljaju fokus na čistu energiju. Foto: meconstructionnews.com)

Nakon decenija sukoba, normalizacija odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata počela je u avgustu prošle godine.

Zatim je usledio istorijski sporazum koji pored ove dve zemlje uključuje i Bahrein, potpisan 15. septembra, kada su počeli razgovori o uspostavljanju ambasada, započinjanju direktnih letova i poslovnim ugovorima.

Izrael i UAE su takođe otvorili pitanje saradnje u oblasti energetike, pre svega u sektoru nafte i gasa.

Međutim, sada se saradnja proširuje i na čiste izvore energije.

Izraelske firme investiraju u zelene tehnologije u Emiratima
Emirati, uglavnom suvi, sa samo 0,8 odsto obradivog zemljišta, nastoje da razviju vodne i irigacione sisteme po uzoru na Izrael. (Izvor: intu.int)

Ašer Fredman, izvršni direktor kompanije Gulf-Israel Greentech Ventures, izjavio je u razgovoru za emiratski list Nešenel da će izraelske firme ulagati novac u zelene tehnologije u Emiratima.

Prema njegovim rečima, investicije u ove tehnologije u Izraelu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima mogle bi za koju godinu da dostignu stotine miliona dolara, s obzirom na to da se obe zemlje sada fokusiraju na razvoj u pravcu proizvodnje čiste energije.

“Postoji ogroman potencijal za izuzetno velike projekte, kao i one osmišljene prema specifičnim potrebama“, rekao je Fredman.

Inače, širom sveta vlada veliko interesovanje za izraelsku naprednu tehnologiju, posebno za sisteme upravljanja vodama.

Izrael je bezvodan na jugu i istoku, i reciklira 90 odsto svoje vode, što je jedna od najviših stopa na svetu.

Izraelske firme investiraju u zelene tehnologije u Emiratima
Izrael je bezvodan na jugu i istoku, i reciklira 90 odsto svoje vode, što je jedna od najviših stopa na svetu. (Izvor: ensia.com)

Izraelska kompanija Gulf-Israel Greentech Ventures, koja startap kompanijama u toj zemlji omogućava pristup tržištu UAE, namerava da odigra veću ulogu u finansiranju startapova u sektorima obe zemlje.

U toku su pregovori o stvaranju “zajedničkih investicionih fondova“ koji će biti namenjeni istraživanjima i privrednom razvoju, i omogućiti da se tehnologija razvijena u jednoj zemlji primeni i u onoj drugoj, otkrio je Fredman, i dodao: “Moramo da dođemo do onog nivoa saradnje na kome se ne događa da jedna zemlja proizvodi, a druga troši, već se zajednički stvara najsavremenija tehnologija koja je potrebna našim zemljama i celoj planeti".

Izrael, pored ostalih useva, uzgaja pšenicu, sirak i kukuruz, koristeći pritom metode takozvane precizne poljoprivrede i navodnjavanje kap po kap, kojim obezbeđuje vodu za oko tri četvrtine svog poljoprivrednog zemljišta.

Izraelske firme investiraju u zelene tehnologije u Emiratima
Izraelske zelene tehnologije će, između ostalog, biti upotrebljene u komercijalnim i stambenim objektima u Emiratima. (Izvor: emergy.ae)

Ašer Fredman je naveo da su, posle potpisivanja sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa u septembru prošle godine, Ujedinjeni Arapski Emirati zainteresovani za izraelske sisteme upravljanja vodama.

Emirati, uglavnom suvi, sa samo 0,8 odsto zemljišta koje se smatra obradivim, nastoje da razviju vodne i irigacione sisteme da bi mogli da gaje više useva.

“Projekti povezani s komunalnim uslugama i s pametnim brojilima za naftu i gas takođe postaju sve popularniji“, kazao je Fredman.

Njegova kompanija je optimistična u pogledu očekivanja da će u budućnosti moći da koristi znanje stečeno u emiratskim firmama.

Fredmanova kompanija Gulf-Israel Greentech Ventures je potpisala sporazum sa United Stars grupacijom iz UAE, po kome će izraelske zelene tehnologije biti upotrebljene u jednom komercijalnom i stambenom projektu u Emiratima.

Fredman je odbio da imenuje izraelske kompanije angažovane za taj posao, ali je saopštio da je reč o izgradnji većeg broja višenameskih zgrada sa 60 spratova, koje će biti naknadno opremljene.

Izraelske kompanije ispituju i mogućnosti da se preko zelene gradnje i projekata vezanih za energetsku efikasnost probiju i na tržište Bahreina, imajući u vidu da je  ova kraljevina prošle godine takođe normalizovala odnose sa Izraelom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...