Finska kompanija gradi najveću solarnu elektranu u Rusiji

Autor:   BM

Finska energetska kompanija Fortum, u većinski državnom vlasništvu i Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) se udružuju u realizaciji projekta solarne elektrane instalisane snage od 116 megavata, koja će po izgradnji biti najveći solarni sistem u Rusiji, saopštila je danas finska kompanija. (Projekat će se realizovati u Kalmikiji na jugu Rusije kao zajednička investicija. Foto: Pixabay)

Projekat, koji će se realizovati u Kalmikiji na jugu Rusije je zajednička investicija finskog Fortuma i Ruskog fonda za direktna ulaganja, koji već imaju vetroelektrane u regionima Uljanovsk i Rostov, ukupnog kapaciteta 350 megavata.

Procenjuje se da će solarna elektrana biti puštena u rad u drugoj polovini 2022. godine.

Prva faza izgradnje solarne elektrane kapaciteta od 78 megavata bi trebalo da bude okončana krajem ove godine, dok se realizacija preostalih 38 megavata očekuje tokom 2022. godine.

solarna elektrana
Prva faza izgradnje solarne elektrane kapaciteta od 78 megavata bi trebalo da bude okončana krajem ove godine, dok se preostalih 38 megavata očekuje tokom 2022. godine. (Izvor: Pixabay)

U saopštenju finske grupacije se navodi da u skladu sa svojom strategijom, Fortum ima za cilj da razvije značajan portfelj proizvodnje energije vetra i sunca na kopnu.

Fortum je jedan od najvećih igrača na tržištu obnovljivih izvora energije u Rusiji sa portfeljem od ukupno 2 gigavata kapaciteta vetroparkova i solarnih elektrana, uključujući i razvojne projekte, kao i zajedničke investicije.

Do sada je operativno oko 670 megavata ili oko trećine tog planiranog kapaciteta dobijenog iz obnovljivih izvora.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...