Morski talasi energetski potencijal Crne Gore

Autor:   BM

Morski talasi su ogroman, ali nedovoljno iskorišćen energetski potencijal Crne Gore. Ukoliko bi se iskoristilo samo 2,5 odsto ovog resursa, ta zemlja bi zadovoljila deset odsto godišnje potrošnje električne energije, ocenjeno je na sednici Odbora Udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG). Saopšteno je takođe da slovenačka kompanija radi na tehnološkom rešenju koje bi trebao da omogući korišćenje ovog potencijala. (Godišnji resurs energije talasa na svetskom nivou iznosi oko 80.000 teravat-sati (TWh). Foto: Pixabay)

Godišnji resurs energije talasa na svetskom nivou iznosi oko 80.000 teravat-sati (TWh), dok Crna Gora taj izvor energije ne koristi uprkos tome što raspolaže velikim potencijalom.

„Ukoliko bismo iskoristili samo 2,5 odsto ovog resursa, zadovoljili bismo deset odsto godišnje potrošnje električne energije”, rekla je predstavnica slovenačke kompanije Sigma energy, Isidora Šašić, na sednici Odbora Udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG), održanoj u petak.

Šašić je u PKCG zapravo predstavila inovativnu tehnologiju koju je ta kompanija razvila i testirala na suvom, u specijalnim bazenima i moru.

Inače, slovenačka kompanija Sigma Energy, koja radi na rešenjima za pretvaranje energije talasa u električnu energiju, a patentirala je svoju tehnologiju u 40 zemalja sveta, postavila je prototip svog uređaja u Jadransko more još 2017. godine, koje je godinu dana snabdevalo energetsku mrežu Crne Gore čistom energijom.

talasi
Projekat slovenačke kompanije, koji bi trebalo da bude realizovan ove godine, vredan je 2,8 miliona evra i odnosi se na postavljanje i testiranje Sigma WEC uređaja u blizini luke Bar. (Izvor: primorskenovine.me)

„Prototip je potpuno bezbedan po životnu okolinu. Evropski centar za energiju mora (EMEC) posetio je testnu lokaciju u Crnoj Gori i verifikovao efikasnost Sigma uređaja od preko 20 odsto, a Evropska komisija (EK) je 2019. godine dodijelila kompaniji sertifikat Seal Of Excellence“, istakla je Šašić.

Kompaniji su u septembru iste godine Vlada Slovenije i Evropska unija odobrili finansiranje u iznosu od 1,7 miliona evra za projekat Sigma WEC, koji se odnosi na postavljanje i testiranje ovog komercijalnog uređaja.

Reč je o projektu vrednom 2,8 miliona evra koji se odnosi na postavljanje i testiranje Sigma WEC uređaja u blizini luke Bar, što se očekuje ove godine.

Konsultant za energetiku Privredne komore Crne Gore, Momir Grbović, zatražio je podršku da se, ukoliko bude potrebno, otklone eventualne administrativne prepreke realizaciji projekta kompanije Sigma Energy, koji bi se eventualno mogli javiti zbog urbanističko-tehničkih planova.

Prema oceni Martin Ćalasan je kao elektroinženjer, ali i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta, prepoznao značaj korišćenja energije morskih talasa.

„Verifikovana efikasnost od preko 20 odsto je odlična, jer je mnogo veća od one koju postižu solarni paneli“, ocijenio je Ćalasan.

Šašić je odgovorila da su u kontrolisanim uslovima specijalnih bazena postigli efikasnost i do 40 odsto, te da bi se ostvarivanjem rezonance sa talasima ona dodatno mogla unaprediti.

Tokom diskusija je konstatovano da predstavljeni uređaji mogu biti budućnost korišćenja obnovljive energije u Crnoj Gori. Međutim, otvorena su i pitanja o procenjenom periodu povrata investicije, kao i u kom periodu godine sistem ne bi bio u funkciji zbog vremenskih uslova.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...