VMA dobija energetski efikasnu zgradu

Autor:   BM

Srbija će za unapređenje enegetske efikasnosti zgrade Vojnomedicinske akademije (VMA) uzeti zajam od 50 miliona evra kod Nemačke razvojne banke KfW, predviđeno je predlogom zakona o zajmu koji je danas prihvaćen pred nadležnim Odborom Skupštine Srbije. Izgradnja objekata energetske efikasnosti u sklopu VMA trebalo bi da donese uštede od minimum 30 odsto potrošene energije. (Ukupna vrednost projekta obnove VMA iznosi 203 miliona evra. Foto: FoNet)

Sredstva od zajma Nemačke razvojne banke, u iznosu 50 miliona evra, namenjena su za deo prve faze rehabiltacije Vojnomedicinske akademije (VMA).

Ukupna vrednost projekta obnove VMA, koja će se realizovati u dve faze, iznosi 203 miliona evra.

Procenjeni troškovi prve faze su približno 110 miliona evra, s tim da će i ta faza realizacije projekta biti podeljena na dva dela, precizirala je Ema Dragulj iz Ministarstva finansija na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, koji je danas prihvatio predlog zakona. Zakon će se sutra naći naći na sednici parlamenta.

Za sprovođenje dela prve faze projekta, pored zajma kod KfW banke, Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan je odobrio bespovratna sredstva u iznosu od pet miliona evra.

Dragulj navodi da postoji velika potreba za građevinskim intevencijama kako bi se produžio životni vek zgrade VMA.

„VMA je relativno u dobrom stanju, međutim nedostatak finansijskih sredstava za održavanje posle 38 godina rada učinio je svoje, tako da su tehničke instalacije i sistemi pri kraju životnog veka“, kaže Dragulj.

Ocenjeno je da evidentno postoji veliki potencijal za uštedu energije i troškova u svim javnim objektima, posebno u bolnicima za koje, kako se ističe, imaju visoku i konstantnu potrošnju energije.

Ukazano je i na to da povećani troškovi energije predstavljaju poseban problem za bolnice kojima je za rad potrebna velika količina vode, toplote i električne energije.

„To se posebno odnosi na VMA u Beogradu, koja je jedna od najvećih bolnica u Evropi sa ogromnim zaostatkom u pogledu ulaganja i sanacije“, kaže Dragulj.

Period otplate zajma kod KfW banke je 15 godina, sa periodom počeka od pet godina.

Inače, 16. novembra prošle godine na sastanku radne grupe koja prati realizaciju ovog projekta je ocenjeno da će izgradnja objekata energetske efikasnosti u sklopu VMA obezbediti uštede od minimum 30 odsto potrošene energije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, podsetila je tom prilikom da je ova vojnomedicinska ustanova izgrađena i puštena u rad 1981. godine, ali da je uprkos dobrom održavanju i trenutnom stanju, potrebna je rekonstrukcija tehničkih sistema i instalacija, energetska sanacija termičkog omotača, kao i rekonstrukcija kotlarnice i toplovoda, koja mora biti gotova do kraja 2021. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...