Poljska: Zakon otvara put većem korišćenju energije vetra

Autor:   M.Ž.

Kako bi se stvorio ambijent za razvoj energije iz vetra, Poljska je donela prvi zakon o vetroelektranama, koji stupa na snagu danas. Poljska, koja se za sada oslanja na fosilna goriva, namerava da postane lider u korišćenju vetra u priobalnom delu Baltičkog mora. Procenjuje se da su šanse za to velike i da će razvoj vetroelektrana privući investicije od oko 29 milijardi evra. (foto: Vetroelektrana na moru, topics.amcham)

Poljski parlament jednoglasno i bez ikakvih amandmana je 14. januara usvojio svoj prvi zakon o vetroelektranama na moru koji stupa na snagu danas, nakon što ga potipše i predsednik Poljske. Novi zakon detaljno opisuje šemu subvencija i pojednostavljuje administrativne i zakonske procedure u cilju podsticanja razvoja vetroelektrana u priobalnom delu Baltičkog mora.

Poljska, koja do juče nije imala nikakvih planova za korišćenje vetroelektrana, sada nastupa sa veoma ambicioznom strategijom.

vetrenjače
Poljska planira da postane lider u korišćenju energije vetra u Baltičkom moru (foto: Windpowermonthly)

Cilj je da se do 2030. godine instalira 3,8 gigavata, da bi se do 2040. proizvodnja električne energije iz snage vetra više nego udvostručila i dostigla 10 gigavata, a do 2050. godine iznosila čak 20 gigavata. Realizacijom ovog plana Poljska bi postala najveći proizvođač električne energije iz vetroelektrana na Baltičkom moru, piše belgijski časopis New Europe.

Očekuje se da bi prve poljske turbine na moru mogle da počnu sa radom do 2025. godine.

„Ovo što Poljska čini, ulazi u istoriju te zemlje. Postaće lider u korišćenju energije vetra u Baltičkom moru, što je potpuno opravdano kada je reč o Poljskoj. Vetar je jeftin i postoji puni potencijal za razvoj”, rekao je Džajls Dikson, izvršni direktor Evropskog udruženja za energiju vetra (WindEurope).

mapa - Poljska
Luke u Poljskoj poput Ščećina, Gdanjska i Gdinje postaće „obnovljiva čvorišta“ za skladištenje, sastavljanje, transport i održavanje priobalnih vetroturbina (foto: metabaltic.It)

Veliki zaokret u energetskoj politici

Da Poljska pravi veliki zaokret u energetskoj politici može da potvrdi i to što ova zemlja trenutno nema vetroelektrane na moru i u velikoj meri koristi fosilna goriva. U tom smislu, tokom 2019. godine više od 70 odsto električne energije je dobijeno iz uglja, a 10 odsto iz gasa ili nafte.

Očekuje se da će, u skladu sa državnom strategijom, do 2040. godine udeo uglja u proizvodnji električne energije pasti ispod 30 odsto, dok će obnovljiva energija i solarna energija igrati sve značajniju ulogu u energetskom miksu Poljske, naveo je ranije portal GospodarkaMorska.

U ovom trenutku, vetar je najveći izvor obnovljive energije u Poljskoj, jer u ukupnoj proizvodnji električne energije učestvuje sa 10 odsto.

Poljska sada želi da postane ekonomija sa niskim emisijama. To istovremeno nalaže i klimatski paket Evropske unije, prema kome je ta zemlja trebalo da poveća udeo energije iz obnovljivih izvora na 15 odsto do kraja prošle godine.

U takvoj situaciji poljski Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP) navodi vetroelektrane na vodi kao rešenje, odnosno ključnu tehnologiju koja treba da omogući diversifikaciju izvora snabdevanja energijom i značajno doprinese smanjenju emisija ugljen-dioksida, jer EU planira da zastupljenost obnovljivih izvora u državama članicama, ubuduće budu još veća.

U Poljskoj, konkretno, taj udeo bi do kraja decenije trebalo da se kreće između 21 i 23 odsto, pokazuju podaci Evropske komisije.

vetrenjače
Cilj Poljske je da do 2030. godine instalira 3,8 gigavata, da bi do 2050. godine proizvodnja električne energije iz vetroparkova iznosila  čak 20 gigavata (foto: Iberdrola)

Snaga vetra podstiče ekonomiju

Očekuje se da će zakon o vetroelektranama na moru doprineti ekonomskom oporavku zemlje, posebno u svetlu krize izazvane pandemijom korona virusa, ali da će stvoriti i dobre osnove za budući rast.

Poljsko udruženje za energiju vetra (PSEV) procenjuje da će korišćenje priobalnog vetra kroz vetroparkove na Baltičkom moru privući investicije čija se vrednost već sada procenjuje na 29 milijardi evra, kao i formiranje jakih industrijskih klastera.

„Zakon o vetroelektranama na moru stvoriće desetine hiljada novih radnih mesta i izgradiće snažnu pomorsku industriju koja će pomoći revitalizaciju brodogradilišta i luka”, ocenjuje Kamila Tarnacka, potpredsednica Poljskog udruženja za energiju vetra (PSEV).

Primorski regioni na severu zemlje već su aktivni učesnici u industriji vetroenergije, jer proizvode veliki broj komponenata za vetrosisteme, koji se uglavnom izvoze u Veliku Britaniju, Nemačku i Holandiju, tako da regulisanje ovog pitanja zakonom, predstavlja dodatnu podršku. U tom smislu, najavljuje se da će se luke u Poljskoj poput Ščećina, Gdanjska i Gdinje transformisati u „obnovljiva čvorišta“ za skladištenje, sastavljanje, transport i održavanje priobalnih vetroturbina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...