Biogasna elektrana u Novom Miloševu počela sa radom

Autor:   BM

U Novom Miloševu počelo je da radi PEPO Energy biogasno postrojenje za proizvodnju zelene energije, kao zajednički poduhvat internacionalne MET grupe i lokalne kompanije Arhar Teh. (foto: PEPO Energy biogasno postrojenje)

Biogasna elektrana "Pepo Energy", kapaciteta 1.2 megavata, koristi bio-masu kao glavnu sirovinu za proizvodnju bio-gasa koji generiše električnu i toplotnu energiju. Bio-masa je meso bundeve i žitni ostaci, koji se skladište u silose i kasnije pretvaraju u električnu energiju uz pomoć generatora.

Ovaj ekološki sistem će takođe proizvoditi energetsko đubrivo i prirodni gas za traktore.

Postrojenje je iz kontrolne sobe pustila u rad ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je ukazala na važnost izgradnje nove biogasne elektrane u Srbiji, pored 28 postojećih.

PEPO
Novi Bečej, 26.01.2021 - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas puštanju u rad postrojenja i elektrane na biogas u Novom Miloševu u opštini Novi Bečej (izvor: FoNet/Kabinet)

"Ovo je za Srbiju važno, jer pored 28 elektrana na bio-gas imamo još jednu. Trenutno u Srbiji gradimo još 73 biogasne elektrane i sa oko 100 MW kapaciteta koji će biti instalisani za godinu do dve, Srbija će biti zemlja koja proizvodi više električne energije pomoću biogasa od Hrvatske, Slovenije i Crne Gore zajedno“, rekla je Mihajlović.

Resorna ministarka je istakla da je u postrojenje uloženo pet miliona evra, i da zapošljava oko 30 ljudi.

Navela je i da će Srbija dobiti i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će omogućiti da se deo energetske bezbednosti zemlje bazira i na tom resursu.

PEPO projekat započet u maju 2020. godine, kao 100 odsto ekološko postrojenje za proizvodnju energije.

Izgradnjom biogasne elektrane u Novom Miloševu, švajcarska energetska MET grupa, od 2009. godine prisutna u Srbiji, nastavila je svoje investicije.

Biogasna postrojenja, pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine, i to ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetke Srbije


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...