Norveška kompanija investira u vetroelektrane Srbije

Autor:   BM

Norveška kompanija NBT AS (NBT), sa sedištem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner preduzeća WV International (WV) u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 megavata. Kompanije će na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija, a prvih 168 megavata na mreži najavljuju već za 2023. godinu. (foto: Pixabay)

Norveška kompanija NBT koja razvija projekte vetroparkova i upravlja vetroelektranama na tržištima u razvoju, prepoznala je Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju.

Kompanija, čije je sedište u Oslu, osnovana je 2004. godine, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini. NBT je pustio u rad vetroelektranu u mestu Baicheng, u provinciji Jilin u Kini, instalisane snage 50 megavata. U pitanju je prvi projekat za proizvodnju električne energije iz energije vetra koji je obezbedio projektno finansiranje u Kini. 

Kasnije, tokom 2011. i 2012. godine, NBT je pustio u rad i vetroelektrane Linxi I i II, instalisane snage 100 megavata, koje se nalaze u Unutrašnjoj Mongoliji, jednoj od pet kineskih autonomnih regija, na severu zemlje uz mongolsku granicu. 

U Ukrajini je NBT drugi po veličini proizvođač i operater energije vetra, sa projektima Zophia od 800 megavata i Sivashenergoprom od 250 megavata.

Partnerstvo u Srbiji

Norveška kompanija NBT AS (NBT) će na srpskom tržištu nastupati u partnerstvu sa kompanijom WV International, pod imenom WV NBT Srbija.

Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad vetroelektrana od 800 megatata snage, a prvih 168 megavata će biti na mreži već 2023. godine.

WV International i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji odgovaraju zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih kompanija.

Vetroelektrane će značajno doprineti privrednom razvoju, doneti značajne poreske prihode, i obezbediti do 2.000 radnih mesta tokom izgradnje.

Takođe, ovi projekti će značajno povećati udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji, što je jedan od najvažnijih ciljeva energetskog sektora Republike Srbije.

Preduzeće WV International, koje je ranije poslovalo pod nazivom Windvision, započelo je 2010. godine rad na projektima vetroelektrana u Srbiji.

Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i adekvatnim tržišnim uslovima, koje će najavljeni sistem aukcija omogućiti.

WV International posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Uspešno je realizovao projekte vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj, kapaciteta većeg od 200 megavata, dobio dozvole za projekte od 800 megavata, a zapošljava više od 50 ljudi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...