Energetska strategija EU do 2030.

Autor:   BM

Evropska komisija predstavila je ambicioznu energetsku strategiju „Čista energija za sve Evropljane“ koja predviđa smanjenje emisije ugljen-dioksida za bar 40 odsto do 2030. godine. Novom Strategijom predložena su zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, uređenja tržišta električne energije, sigurnosti isporuke energije, kao i upravljanja Energetskom zajednicom. (foto: Zgrada Evropske komisije, Pixabay)

Izvršno telo Evropske unije (EU) planira da nastavi započetu modernizaciju ekonomije EU kroz investicije i inovacije. Evropska Komisija (EK) je objavila da ima tri cilja:

Dalja promocija energetske efikasnosti

Postizanje statusa globalnog lidera u segmentu obnovljivih izvora energije

Obezbeđivanje poštenog odnosa prema potrošačima

„Ove mere će evropskim građanima i poslovnom sektoru obezbediti uslove da na najbolji mogući način iskoriste tranziciju na čistu energiju,“ rekao je Maroš Šefčovič, potpredsednik Komisije za Energetsku uniju.

U oviru investicionog paketa Komisija je obećala da će poboljšati uslove i dati podsticaje za ulaganje u elektro-mreže, nove elektrane, stambenu izgradnju i industriju.

Blok zemalja koje čine EU planira da otvori 400.000 radnih mesta, smanji uvoz prirodnog gasa za 12 odsto i sačuva 70 milijardi evra kroz manji uvoz fosilnih goriva. Komisija procenjuje da će kombinacija efekata u ekonomiju ubaciti novih 130 milijardi evra, dok će troškovi zdravstvene zaštite pasti 8,3 milijarde evra, dok će se i 30.000 ljudi sačuvati od smrti uzrokovane zagađenjem.

Energetska obnova zgrada

Evropska komisija planira povećanje investicija u energetsku obnovu zgrada, koje troše 40 odsto ukupne energije u EU. Inicijativa Pametno finansiranje pametnih zgrada trebalo bi da promoviše investiranje, ekonomski rast i otvaranje radnih mesta na polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije (OIE). Time se do 2030. godine može stvoriti tržište vredno između 80 i 120 milijardi evra. Komisija je obećala da će ukupno 2,3 miliona domaćinstava izvući iz statusa energetskog siromaštva i to zahvaljujući manjoj potrošnji energije i nižim računima.

Povećati zastupljenost OIE

Sektoru transporta je potrebno više goriva iz obnovljivih izvora energije, a nove mere će podstaći korišćenje unapređenih bio-goriva, električne energije, vodonika i obnovljivih sintetičkih goriva.

„Ulaganja u obnovljive izvore energije u EU su se od 2011. godine više nego prepolovila. Naše investicije čine tek 18 odsto ukupnih investicija u OIE u svetu“, rekao je Migel Arijas Kanjete, komesar za klimatsku akciju i energiju. To je u oštroj suprotnosti s planovima EU da postane globalni lider u korišćenju OIE.

Evropska unija za cilj ima da ostvari udeo od 27 odsto u finalnoj energetskoj potrošnji do 2030.godine, a od toga bi 50 odsto trebalo da bude električna energija iz obnovljivih izvora,“ navodi komesar Migel Arijas Kanjete.

Rad na inovacijama biće podržan, pre svega, kroz olakšani pristup prekomponovanom energetskom tržištu, u kojem će potrošači imati mnogo aktivniju ulogu.

„Potrošači širom EU će imati pravo da proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, da je skladište, dele, troše i da je prodaju na tržištu,“ navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Izvor: Evropska komisija


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...