Srbija predsedava Energetskom zajednicom

Autor:   BM

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, juče je, u ime Srbije, preuzela predsedavanje Energetskom zajednicom (EZ) u 2021. godini i poručila da će naredna godina biti u znaku traženja zajedničkih odgovora na energetske i ekološke izazove i boljem povezivanju u regionu. U prilog takvom nastojanju, danas je formirano zajedničko telo Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine. (foto: Zorana Mihajlović, Ministarstvo rudarstva i energetike)

Srbija će tokom naredne godine predsedavati Energetskom zajednicom (EZ), međunarodnom organizacijom osnovanom 2005. godine u Atini, sa ciljem proširenja unutrašnjeg tržišta energije EU na region Jugoistočne Evrope i crnomorski region. U ime Srbije, predsedavanje EZ je preuzela ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i poručila posle sastanka Ministarskog saveta EZ, da je svaka kriza teška i da sa sobom nosi izazove, a da je takva bila i 2020. u kojoj je Crna Gora predsedavala ovom organizacijom. Ministarka ipak očekuje da će naredna godina biti godina oporavka.

"Očekuju nas velike promene u energetskom sektoru, na kojima ćemo raditi svi zajedno, od povećanja energetske efikasnost, zelene energije i dekarbornizacije kao možda najvećeg izazova u našem regionu", rekla je Mihajlović, a saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka je naglasila da je cilj da Srbija u 2021, kao predsedavajuća zemlja EZ, bude primer drugim članicama, kako u donošenju i primeni regulative u oblasti energetike i klimatskih promena, tako i u sprovođenju reformi i stvaranju modernih i efikasnih energetskih kompanija.

"Radićemo i na bržem regionalnom povezivanju u oblasti energetike, a koje je važno i na našem putu kao regiona ka članstvu u EU. Samo zajedno možemo dati prave odgovore na energetske i ekološke izazove sa kojima se čitav svet susreće", poručila je Mihajlović.

Zajednička borba na bazi novih zakonskih rešenja 

U svetlu predsedavanja EZ, ali u skladu sa ranijim najavama resornog ministarstva o ciljevima za naredni period, danas je formirano stalno zajedničko telo koje će se baviti svim pitanjima u zajedničkoj nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine.

Stalno zajedničko telo, formirano sporazumom koji su danas potpisale ministarka Zorana Mihajlović i ministarka Irena Vujović potpisnice su dogovorile na sastanku tokom protekle sedmice.

U domenu nadležnosti novoformiranog tela su pitanja za čije rešavanje je neophodna kontinuirana saradnja dva ministarstva, a činiće ga državni sekretari i pomoćnici ministara dve institucije.

Reč je o pitanjima kao što su donošenje zakona o klimatskim promenama, izrada integrisanog plana za energiju i klimu i drugim temama u kojima postoje nadležnosti oba ministarstva.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...