Belgija: Završen najveći priobalni vetropark

Autor:   BM

Građevinski radovi na najvećem belgijskom priobalnom vetroparku SiMejd (SeaMade) završeni su postavljanjem poslednje od ukupno 58 turbina. Vetropark SiMejd obezbediće zelenu energiju za 485.000 domaćinstava i dovešće do značajnog smanjenja godišnjih emisija ugljen-dioksida od najmanje 500.000 tona. (foto, ewind.es)

Izgradnja najvećeg priobalnog vetroparka u Belgiji počela je u septembru 2019. godine, a okončana poslednjeg dana novembra ove godine. Kompanija DEME je bila odgovorna za inženjering, nabavku, izgradnju i ugradnju (EPCI) temelja, turbina, međurednih i izvoznih kablova, kao i za ugradnju dve podmorske podstanice. DEME-ovo priobalno brodsko instalaciono plovilo „Apollo“postavilo je i poslednju od 58 turbina, proizvođača Siemens Gamesa od 8,4 megavata.

„Završetak ovog velikog projekta u tako kratkom roku mogao se postići samo zahvaljujući integrisanom ravnoteži pristupa postrojenju i kroz opsežnu saradnju sa našim klijentom, kao i neumornim naporima i odlučnošću svih uključenih timova “, rekao je Bart De Porter (Bart De Poorter), generalni direktor DEME Offshore.

„Ovo je ujedno bio i prvi projekat ugradnje turbine za Apollo. Posada je izvela odličan posao, posebno s obzirom na dodatna ograničenja sa kojima su se suočili zbog koronavirusa. U kompaniji DEME svi smo veoma ponosni što smo odigrali ključnu ulogu u razvoju ovog važnog vetroparka, koji predtavlja vitalni korak u pomaganju ostvarenja ambicioznih klimatskih ciljeva belgijske vlade,” dodao je Porter.

Prema rečima izvršnog direktora kompanije SiMejd i Otari, Matijasa Verkesta (Mathias Verkest), projektom SiMejd, Otari je na vreme i u okviru budžeta realizovao najveći priobalni ofšor vetropark u belgijskom Severnom moru, uprkos izazovnim vremenima.

Verkest je istakao da su sve stranebile odlučne da isporuče projekat pre kraja 2020. godine, na inicijativu belgijske vlade.

Izvor: DEME Group


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...