Italija: Enel i Eni u pilot projektu zelenog vodonika

Autor:   BM

Italijanski elektroenergetski giganti Enel i Eni, radiće zajedno na dva pilot projekta proizvodnje i korišćenja zelenog vodonika. Partneri planiraju da proizvode vodonik putem elektrolizatora, koji se napajaju obnovljivim izvorima energije. Postrojenja će biti izgrađena u blizini dve rafinerije kompanije Eni, u Italiji. (foto, forschung-energiespeicher.info)

Vodeće italijanske elektroenergetske kompanije “Enel” i “Eni” najavile su da zajedno rade na dva pilot projekta proizvodnje i korišćenja “zelenog vodonika”, što će omogućiti da se gas nultih emisija isporučuje u dve Enijeve rafinerije.

Dve rafinerije koristiće elektrolizatore, snage od po 10 megavata, koji molekule vode dele na vodonik, a napajaće se obnovljivom energijom. Postrojenja će biti izgrađenja u blizini rafinerija kako bi se izbegli potencijalno skupi troškovi prevoza, a očekuje se da će početi sa radom za dve ili najkasnije 2023. godine, objavio je portal rechargenews.com.

Vodonik, se inače koristi u rafinerijama nafte za uklanjanje sumpora iz sirove nafte, ali ovaj vodonik (H2) se obično dobija iz metana, putem procesa koji rezultira oslobađanjem devet do 12 tona ugljen-dioksida (CO2) za svaku proizvedenu tonu „sivog vodonika“. Zeleni vodonik je trenutno dva do šest puta skuplji od sirvog, mada se očekuje da će se taj jaz smanjivati tokom narednih godina kako se sektor elektrolizera, sada u nastajanju, bude razvijao i imao veću zastupljenost u proizvodnji.

Najveće svetsko postrojenje za zeleni vodonik ima samo 10 megavata, ali projekti do 23 gigavata su već u pripremi širom sveta.

Kompanije smatraju da je zeleni vodonik najbolja opcija za dekarbonizaciju u rafinerijama.

„Zainteresovani smo da zajedno sa Enijem istražimo perspektivni sektor zelenog vodonika. Zajedno smo identifikovali nekoliko lokacija na kojima možemo početi sa prvim projektima. Celokupni sistem koji imamo na umu radiće kao zatvoren sistem, pri čemu će se elektrolizator napajan obnovljivom energijom i rafinerija nalaziti na istoj lokaciji, čime će se izbeći izgradnja složene transportne infrastrukture za kretanje vodonika “, rekao je Frančesko Staraće (Francesco Starace), izvršni direktor kompanije “Enel”.

On je dodao da se radi na tome da se prvi prvi operativni sistem, za snabdevanje vodonikom Enijeve rafinerije, uspostavi pre kraja trogodišnjeg plana odnosno perioda definisanog za realizaciju projekta. 

„Ovo partnerstvo u zelenom vodoniku deo je Enijeve šire strategije energetske tranzicije. Cilj nam je da ubrzamo smanjenje emisije ugljenika primenom najboljeg rešenja sa niskim sadržajem ugljenika, bilo zelenog ili plavog, kako bismo smanjili direktne emisije, i omogućili prelazak na bio proizvode za snabdevanje naših klijenata“, izjavio je Klaudio Deskalci (Claudio Descalzi), Izvršni direktor Enija.

“Enel” razvija projekte zelenog vodonika u Španiji, Čileu i SAD. Ukoliko se potvrde očekivana ekonomska poboljšanja industrije zelenog vodonika, kompanija planira da poveća kapacitet na preko 2 gigavata do 2030. godine.

“Eni” razmatra druge projekte za vodonik u Italiji sa distributerom gasa “Snam”, ali takođe i u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...