Italija ulaže 10 milijardi evra u proizvodnju vodonika

Izvor:   BM/ Reuters

Italija je utvrdila smernice nacionalne strategije za korišćenje vodonika, kako bi pomogla dekarbonizaciju privrede, dok postupno ukida ugalj i podstiče proizvodnju obnovljive energije, kako bi ispunila dugoročne klimatske ciljeve. U ovaj proces biće uloženo 10 milijardi evra tokom naredne decenije. (ilustracija, EBRD)

Italija je utvrdila smernice strategije za korišćenje vodonika, opredevlivši 10 milijardi evra ulaganja u sektor tokom naredne decenije, u sklopu nastojanja da se smanji emisija štetnih gasova i podstakne proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

U nacrtu dokumenta pod nazivom Preliminarne smernice nacionalne strategije za vodonik, u koji je Rojters imao uvid, Ministarstvo industrije je navelo da cilja na investicije u sektoru od oko 10 milijardi evra do 2030. godine, pri čemu polovina iznosa dolazi iz evropskih fondova i privatnih investicija.

Kako bi se povećala proizvodnja "zelenog" vodonika, u tom periodu bi trebalo instalirati oko pet gigavata kapaciteta za elektrolizu, za potrebe izdvajanja vodonika iz vode, navodi se u dokumentu.

Do 2030. godine vodonik bi mogao podmirivati dva posto potreba Italije za energijom, čime bi se smanjile emisije štetnih gasova za do osam miliona tona, stoji u dokumentu italijanskog ministarstva industrije.

Očekivanja su da će, kako se sektor bude razvijao i troškovi padali, taj udeo porasti i do 20 odsto do 2050. godine.

Postupak elektrolize ne uključuje ugljenik ako se energija koja se koristi generiše iz obnovljivih izvora. Vodonik se sada uglavnom proizvodi iz fosilnih goriva ili drugih procesa koji emituju ugljenik, jer je elektroliza preskupa zbog velike količine električne energije, koja se koristi u ovom procesu.

U italijanskom ministarstvu procenjuju da bi njihov plan za vodonik mogao da stvori osnove za više od 200 hiljada novih radnih mesta i poveća bruto domaći proizvod za do 27 milijardi evra, napominjući da bi se vodonik kao gorivo, mogao koristiti u transportu, teškoj industriji i gasovodima.

Italijanska gasna kompanija Snam već testira transport sa 10 odsto mešavine vodonika u delu svoje mreže prirodnog gasa, a planove za uvođenje vodonika imaju i kompanije Enel i Eni.

Vlada će nakon objave pokrenuti javne konsultacije o predlogu strategije, dok se usvajanje očekuje početkom naredne godine.

Brisel je ove godine definisao planove za promociju vodonika, jer je tendencija da se nulte emisije štetnih gasova dostignu do 2050. godine.

Vodonik je danas preskup za široku upotrebu, ali kako troškovi padaju, vlade širom sveta ga vide kao zamenu za fosilno gorivo u sektorima u kojima elektrifikacija nije lako rešenje.

U tom smislu, Francuska, Nemačka i Španija su već postavile svoje ciljeve.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...