FED prvi put među rizike uvrstio klimatske promene

Izvor:   BM/Rojters

Globalno zagrevanje moglo bi izazvati nagle promene u vrednosti imovine, upozorila je američka centralna banka, uvrstivši prvi put klimatske promene među rizike po finansijsku stabilnost. (foto, Zgrada Američke centralne banke, Aljazeera/YouTube screenshot)

Svet je već topliji za oko jedan stepen Celzijusa nego što je bio pre široko rasprostranjene industrijalizacije, što dovodi do sve većeg broja klimatskih katastrofa, i svaki dodatni stepen će učiniti ove poremećaje još razornijim, upozorava niz godina unazad Svetska meteorološka organizacija. Generalno, postoji osvešćenost o tome da klimatski rizici mogu da budu problem i za finasijsku stabilnost, a sada na to upozorava i Američka centralna banka (FED).

U dodatku polugodišnjeg izveštaja centralne banke, objavljenog u ponedeljak, Fedova službenica Lael Brainard pojasnila je da bi ulagači zbog rizika, poput oluja, poplava i požara, mogli naglo promeniti svoje viđenje vrednosti realne i finansijske imovine, prenosi Rojters.

“Dugoročni rizici, poput laganog rasta prosečne temperature i nivoa mora i postupne promene očekivanja ulagača vezanih za te pretnje, otvaraju mogućnost nepovratnih promena i značajnih oscilacija očekivanja”, dodala je Brainard.

Fed upozorava da će nagle promene cena imovine, povezane s klimatski uslovljenim prirodnim katastrofama imati posledice na finansijskim tržištima koje će biti teško predvideti, najpre zato što nije dovoljno poznata ili se dovoljno ne dokumentuje stvarna izloženost klimatskim rizicima. Brainard smatra da je u tom smislu ključno da se poboljša transparentnost boljim sistemom merenja i standardizovanim izveštajima.

“Od presudne je važnosti da iz faze potvrde da klimatske promene predstavljaju značajni rizik po finansijsku stabilnost pređemo u fazu u kojoj ćemo primereno proceniti kvantitativne implikacije tih rizika i ponuditi rešenja”, istakla je Brainard.

Kako su naučnici koji se bave klimom postajali glasniji, pitanje rizika od klimatskih promena počinje sve ozbiljnije da se razmatra i u ekonomskoj sferi. Sada to čini i FED.

Sa druge strane, stručnjaci već neko vreme ukazuju na to kompanije počinju da uvažavaju rizik od značajnih finansijskih gubitaka uzrokovanih klimatskim promenama, kao i da postoji pomak u tranziciji sa fosilnih goriva ka niskokarbonskoj ekonomiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...