Dan bioenergetike u Češkoj

M.L.

U Češkoj se danas, kako piše Ekonomski denik, obeležavao Dan bionergetike i to kao dan od kojeg bi, do kraja godine, celokupnu potrošnju energije mogla da pokrije energija biomase, što između ostalog uključuje korišćenje strugotine i druge drvene mase za grejanje, kao i biogasa i bioetanola odnosno goriva dobijenog anaerobnim raspadanjem organskog otpada.

Do naredne 2021. godine ostalo je još 64 dana, a procena je da taj period predstavlja 18 odsto udela ovog obnovljivog izvora u ovogodišnjoj potrošnji energije.

Eksperti Češkog udruženja za biomasu (CZ Biom) i Komore obnovljivih izvora su istakli ovim povodom da bi bionergetika mogla da do 2030. godine stvori uslove za oko 8.500 novih radnih mesta i to, uglavnom, u unutrašnosti zemlje.

Preduzimači u obasti obnovljivih izvora prigovaraju evropskim fondovima da ih zanemaruju.

"Država bi morala da pristupa svim interesentima nediskriminativno odnosno da stvori uslove da dotacije budu pristupačne svim interesentima, a ne da budu favorizovane velike toplane i elektrane", dodaju.

Iz Češkog udruženja za biomasu ističu da iza razvoja bionergetike u Češkoj stoje desetine manjih projekata, koji nastaju u blizini izvora biomase i omogućavaju da se potpuno zamene fosilna goriva kao što je ugalj. Razvoj bioenergetike ima stabilan trend, pre svega u pogledu isporuka toplote. 

Mnoštvo manjih projekata može pokriti potrebe za toplotom i električnom energijom u manjim naseljima u unutrašnjosti zemlje.

Prošle godine je Dan bioenergetike obeležen nešto kasnije, odnosno 31. oktobra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...