Portugal gradi fabriku zelenog vodonika

BM

Energetske i građevinske firme u Portugaliji udružile su se oko projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika, koji će se proizvodi elektrolizom - pomoću električne energije iz obnovljivih izvora.

Nekoliko vodećih portugalskih energetskih i građevinskih firmi udružilo se u realizaciji projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju zelenog vodonika.

Reč je o vodoniku koji se proizvodi elektrolizom pomoću električne energije iz obnovljivih izvora. Pilot postrojenje, pod nazivom H2Sines gradiće se u Sinesu u Portugalu i u prvoj će fazi imati instalisanu snagu 10 MW, a postepeno kapacitet treba da se poveća na čak 1 GW.

U projektu učestvuju portugalske firme EDP, Galp, Martifer i REN, a tu je i poznati danski proizvođač vetroenergetske opreme Vestas i još nekoliko velikih europskih igrača. Uz to, projekat je već do sada dobio podršku više od 20 istraživačkih i visokoškolskih ustanova iz cele Evrope, objavio je američki energetski portal Power Engineering International a prenosi Energetika-net.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...