Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sisteme

BM

U sklopu paketa mera za oživljavanje privrede zbog krize koju je izazvala epidemija COVID-19 italijanska vlada je povećala podršku za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sisteme i sisteme za skladištenje energije.

Uredbom Decreto Rilancio od 19. maja 2020. italijanska vlada osigurala je 55 milijardi evra za oživljavanje privrede s postepenim ublažavanjem mera sprečavanja pandemije COVID-19. Paket „Hitne mere u području zdravstva, zapošljavanja i ekonomije, kao i socijalne politike vezane za vanrednu epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom COVID-19“ uključuje povećanje takozvanog super bonusa za projekte energetske obnove zgrada i to sa 65 na 110 odsto, kao i povećanje pomoći za ugradnju fotonaponskih sistema i sistema za skladištenje energije, povezanih s projektima energetske obnove, sa 50 odsto troškova na 110, piše Ekovjesnik.

Uredba je objavljena u Službenom listu (Gazzetta Ufficiale) italijanske vlade, a parlament će u roku od 60 dana od objave doneti odgovarajuće zakonodavne promene. Prema novim propisima, eko-bonus, kao olakšica poreza na dohodak (IRPEF), primenjivaće se na sve troškove koji nastanu između 1. juna 2020. i 31. decembra 2021. godine.

Tri kategorije

Italijanske vlasti će 110-postotnu poresku olakšicu primeniti na tri vrste projekata obnove, uključujući izolaciju zgrada, zamenu sistema hlađenja i grejanja u stambenim zgradama kao i na zamenu sistema hlađenja i grejanja u porodičnim kućama. Svi fotonaponski projekti koji se odnose na obnovu zgrada, koji nisu obuhvaćeni ovim kategorijama ne dobijaju navedeni eko-bonus, ali ipak primaju 50 odsto umanjenja poreza.

Vlasnici porodičnih kuća imaju tri mogućnosti za ostvarivanje prava na ekološki bonus i to odbitkom poreza na dohodak za period od pet godina, prenosom poreske olakšice na izvođače radova i dobavljače proizvoda te fakturisanjem popusta. Samo prva opcija od vlasnika kuća zahteva prihvaćanje početnog troška ulaganja, dok druge dve mogućnosti to ne zahtevaju.

Italijanska vlada utvrdila je i maksimalnu cenu od 2.400 evra po ugrađenom kilovatu za fotonaponske sisteme i 1.000 evra za kilovat-sat (kWh) za sisteme za skladištenje. To, ipak, znači da će vlasnici porodičnih kuća, koji planiraju visokokvalitetne projekte možda morati plaćati dodatne troškove - posebno za sisteme za skladištenje energije.

Svi fotonaponski sistemi ili kombinacije sa sistemima za skladištenje energije instalirani sa podrškom od 110 odsto mogu dopustiti isporuku viška električne energije u mrežu, ali ne u skladu sa italijanskim pravilom poznatim kao Usluga „razmjene na licu mjesta“ (Scambio sul posto) je poseban oblik samopotrošnje, koji omogućava nadoknadu električne energije proizvedene i dovedene u mrežu u određenom trenutku s onom koja se uzima i troši u vremenu različitom od onoga u kojem se odvija njena proizvodnja.

To znači da će se sada viškovi električne energije besplatno prenositi italijanskoj agenciji za energetiku Gestore dei Servizi Energetici (GSE), ali i to da sistemi sa visokom stopom samopotrošnje ili instalisani sistemi za skladištenje mogu biti profitabilnije opcije.

Dosadašnji 50-postotni eko-bonus za ugradnju fotonaponskih sistema u sklopu projekata održive gradnje – zajedno s pravilom „Scambio sul posto“, poslednjih je godina u Italiji bio glavni pokretač razvoja fotonaponske tehnologije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...