EU proteruje prirodni gas

BM

EU vaga opcije za gasnu mrežu u nultom CO2 svetu i najavljuje obustavljanje finansiranja infrastrukturnih projekata za fosilni gas, kako bi Evropa postala „klimatski neutralna“ do 2050. godine.

Evropska komisija razmatra tri opcije za buduća ulaganja u gasnu infrastrukturu prateći cilj ostvarenja „klimatskoj neutralnosti“ do 2050. godine, navodi se u internom memorandum, koji je video i objavio 5. maja Euractiv, piše Bilten AERS-a.

„Procureli dokument o opsegu“ planiranja gasne infrastrukture, koji je sačinio Direktorat za energetiku Evropske komisije, otkriva tri opcije predviđene za gasnu infrastrukturu na nivou EU:

• „Postepeno odstupanje od prirodnog gasa“, uz dalju podršku EU infrastrukturi „paralelno“ sa novim prioritetima za obnovljivi gas.

• Opcija „zelene gasne mreže“, sa fosilnim gasom zabranjenim za finansiranje iz EU, koja bi se „u potpunosti fokusirala“ na naknadnu ugradnju ili preuređivanje gasnih mreža za rukovanje obnovljivim gasovima, kao što su vodonik, pretvaranja električne energije iz obnovljivih izvora u prirodni gas (power-to-gas - P2G) i biogas.

• Opcija „samo za električnu energiju“, gde bi se bilo kakvo finansiranje gasa u potpunosti fokusiralo na struju i pametne mreže.

Razmišljanje na nivou EU dolazi pre planirane revizije smernica EU o prekograničnom finansiranju energetske infrastructure, očekivane do kraja 2020. godine, tzv. Uredbi o transevropskoj energetskoj infrastrukturi (TEN-E).

„TEN-E želi da doprinese Zelenom dogovoru podržavajući transevropsku infrastrukturu potrebnu za dekarbonizovani energetski sistem“, piše u uvodu ovog dokumenta.

Trenutno finansiranje EU za gasne projekte fokusirano je na infrastrukturu za prirodni gas, uključujući transport, komprimovanje i skladištenje LNG-a, navodi se u dokumentu.

Presušuje finansiranje EU za fosilni gas

Finansiranje EU za infrastrukturu fosilnog gasa trebalo bi da presuši u narednim godinama kako Evropa napreduje sa ciljem da postane „klimatski neutralna“ do 2050.

Evropska investiciona banka odlučila je u novembru da ukine finansijsku podršku za fosilna goriva od 2021., u nameri da transformiše zajmodavca iz EU u „klimatsku banku“.

A ranije ove godine Evropski parlament je doneo revidirani popis energetskih projekata EU prihvatljivih za finansiranje iz EU. Lista, koja je obuhvatala 32 gasna projekta, izazvala je revolt kod zelenih poslanika koji su rekli da ne treba izdvojiti sredstva za infrastrukturu fosilnog gasa. Frans Timmermans, potpredsednik Komisije zadužen za nadzor Zelenog ugovora, rekao je u to vreme da će EU ubuduće finansirati samo energetske projekte koji podržavaju evropski cilj klimatske neutralnosti.

Prema novoj političkoj liniji Komisije, finansiranje će se samo gasna infrastruktura koja može upravljati gasovima sa niskim udelom ugljenika, kao što je vodonik, i izbegavati „zaključavanje“ u fosilni gas.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...