Korona kriva za odgađanje ulaganja u vetroelektrane u Evropi

BM

Ulaganja u nove projekte vetroelektrana u Evropi pala su u 2019. godini gotovo 25 odsto, na 19 milijardi evra, a ove se godine se, zbog ekonomske krize podstaknute epidemijom korona virusa očekuje i kašnjenja u finansiranju, saopštila je u utorak industrijska grupa WindEurope.

Kad se saberu refinansiranje, akvizicije i druge transakcije, vezane za postojeće vetroelektrane, ukupne investicije u 2019. godini u ovaj sektor obnovljivih izvora energije u Evrupi su iznosile 52 milijarde evra, što je za pet milijardi manje nego 2018. godine, istaknuto je u godišnjem izveštaju industrijska grupa WindEurope, piše SEEbiz.

„Projekti vetroelektrana čine privlačnu investiciju i dugoročno trebalo bi da bude dovoljno kapitala za njihovo finansiranje. Kratkoročno, globalna ekonomska situacija koja proizlazi iz pandemije COVID-19 je neizvesna, a kašnjenje u finansiranju novih farmi su neizbežna“, navodi se u izveštaju.

Ističe se i da će zbog smanjene likvidnosti tržišta dugova zajmodavci verojatno manje nuditi sredstva za te projekte, iako bi u normalnim uslovima trenutno niske kamatne stope bile dobar trenutak za dugoročne kredite i investiranje.

Nepovratni dug osigurava 58 odsto svih prikupljenih sredstava za nove projekte vetroelektrana.

Odlaganje od tri meseca u izgradnji vjetroelektrana i finansiranju projekata moglo bi značiti da će nova ulaganja u industriju OIE u 2020. godini bila približno na istom nivou kao i u 2019. godini. A rast veći od toga zavisiće će od toga hoće li se tržište u potpunosti oporaviti u 2020. godini, zaključuje se u ovom izveštaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...