Neiskorišćen potencijal morskih vetroparkova

M.L.

Vetrenjače na moru bi mogle proizvesti čak 18 puta više električne energije nego što iznosi aktuelna tražnja.

Morski vetroparkovi vetrenjača na daljini do 60 kilometara od obala mogu proizvesti toliko električne energije da se njome može pokriti globalna tražnja. Radi se o 36.000 teravat časova (TWh) godišnje, dok se sadašnja potražnja procenjuje na 23.000 TWh, saopštila je u najnovijoj analizi mogućnosti takozvane eolske energije Međunarodna energetska agencija (IEA).

Agencija je istakla, kako prenosi AP, da je “potencijal vetrenjača na moru toliki da bi ovaj sektor elektro-energetike mogao proizvesti čak 18 puta više električne energije nego što iznosi aktuelna tražnja”.

“Turbine vetrenjača na moru sada proizvode svega 0,3 posto električne energije u svetu. Njihov potencijal je zaista ogroman. Vlade i industriju čeka veliki izazov kako da ovaj energetski izvor iskoriste što je bolje moguće prilikom prelaska na obnovljive izvore”, izjavio je, ovim povodom, direktor IEA Fatih Birol, turski ekonomista - energetičar.

U Evropskoj uniji sadašnja potražnja za električnom energijom iznosi 2.884 TWh godišnje, a vetrenjače u evropskim morima imaju kapacitet od oko 33.844 TWh. To je 12 puta više od sadašnje potršnje električne energije. Do 2040. vetroparkovi bi, kako se predviđa, trebali da imaju instalisanu snagu od 127 GWh u okviru Unije (lane je to bilo 19 GWh) A Kina bi do 2040. mogla da njihovu snagu poveća sa sadašnjih 4 GWh na 107 GWh, predviđa se u prognozi IEA.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...