U EU dizel i struja iz nuklearki „pozeleneli”

Prema novim pravilima EU dovoljno je da projekat namerava da smanji, a ne i da eliminiše emisije ugljendioksida, da bi se dizel gorivo I nuklearna energija klasifikovali kao „zeleni”.

Vlade Evropske unije odobrile su u sredu kriterijume za definisanje privrednih ulaganja koja se mogu označiti kao održiva, prema kojima bi se čak i nuklearna energija, kao i dizel goriva mogli smatrati „zelenim“, prenosi Biltena NNKS-WPC pisanje Global Capital.

Usvojeni predlog zakona implementira kriterijume definisane kao Taksonomija održivih ekonomskih aktivnosti, ali posmatrači smatraju da do konačnog odobravanja predloga treba sačekati ishod trilateralnih pregovora Komisije sa Evropskim parlamentom i Savetom Evrope. U nastojanju da smanji emisije ugljenika, EU je pripremila ovu klasifikacionu šemu za održiva ulaganja, nastojeći da se privuče investitore svesne klimatskih promena i da podigne tržište zelenih obveznica na 200 milijardi dolara.

Prema kriterijumima, vlade dobijaju veća ovlašćenja u odlučivanju šta je zeleno, uprkos predloga Evropske komisije da nezavisni eksperti dobiju u tome veću ulogu.

Kako piše Reuters, kriterijumi takođe sužavaju predloge Evropskog parlamenta, koji je želeo da sa zelene liste isključi bilo koje projekte koji uključuju ugalj ili nuklearnu energiju, kao i one koji se odnose na automobile sa pogonom na fosilna goriva.

Prema novim pravilima, dovoljno je da projekat namerava da smanji, a ne i da eliminiše emisije ugljendioksida, da bi se klasifikovao kao zeleni. Nemačka, najveća ekonomija EU, bila je protiv toga da se nuklearna energija kvalifikuje kao održiva, ali nije spominjala ugalj ili dizel goriva.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...