Maskovi vatreni solarni paneli

BM/bug.hr

Američki lanac trgovina Volmart podigao je tužbu protiv Tesle, jer su se njihove instalacije fotonaponskih ploča na nekoliko lokacija spontano zapalile.

Najveći američki lanac supermarketa Volmart (Walmart) podigao je tužbu protiv Tesle u kojoj traži uklanjanje njihovih fotonaponskih sistema instaliranih na 240 lokacija širom SAD, piše bug.hr. 

Saradnja Volmarta započela je još dok je za solarne panele bila zadužena kompanija Solar Siti (SolarCity), koja je 2016. godine pripojena Tesli. Predmet tužbe je „gruba nepažnja“, kojom su se iz Tesle odnosili prema instalacijama na krovovima Volmartovih trgovina, što je od 2012. do 2018. godine rezultiralo sa sedam požara.

Navodno je glavni uzrok požara bio nedostatak propisnog uzemljenja. Nakon jednog od samozapaljenja fotonaponskih sistema Teslini stručnjaci su bili primorani da isključe svih 240 instalacija, da bi i nakon toga došlo do još jednog požara, u novembru prošle godine. U međuvremenu su u Volmartu doznali da paneli nisu bili održavani po propisima, kao i da su iz Tesle na teren slali nekompetentne ljude, da su ignorisali sigurnosne standarde i zataškavali uočene probleme.

 tesla

Tužba uključuje i ove fotografije kao dokaz

Volmart je zbog svega toga podigao tužbu, navodeći kako je reč o nepoštivanju ugovora. Dodatni problemi s fotonaponskim sistemima do sada su ih, kako kažu, koštali oko 8,2 miliona dolara - za popravke, izgubljenu dobiti i druge troškove. Tužbom sada traže od Tesle da sa svih 240 trgovina uklone svoje instalacije i pokriju im ove troškove.

Maskova nova solarna strategija

U poslednje vreme u Tesli su imali poslovnih problema u odeljenju za solarne panele. Prodaja im ove godine ide značajno lošije, pa je pre nekoliko dana Ilon Mask (Elon Musk) pokrenuo projekat u kome će male krovne solarne elektrane iznajmljivati korisnicima za samo 50 dolara mesečno, u nadi da će tako podstaknuti interes novih klijenata. Vezano za Volmartovu tužbu iz kompanije za sada nema službenog odgovora.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...