Zelena energija Kenijcima donosi energetsku nezavisnost

M.L.

U Keniji je počela da radi najveća vetroelektrana u Africi, što će doprineti da ova zemlja naredne godine proizvodi električnu energiju samo iz obnovljivih izvora I da bude energetski nezavisna.

Tokom proteklog vikenda u Keniji je puštena u rad najveća vetroelektrana u Africi, koja će podmiriti oko šestinu potreba za električnom energijom u ovoj istočno-afričkoj zemlji.

Novi vetropark, nedaleko od jezera Turkana, oko 600 kilometara od glavnog grada Najrobija, ima 365 turbina od po 850 kilovata, koje je proizveo danski proizvodjač Vestas Vind Sistem (Westas Wind System). Vetropark je koštao 678 miliona dolara i to je, kako javlja AFP, dosad najveća investicija privatnog sektora u ovoj zemlji od oko 35 miliona stanovnika.

Predsednik ove zemlje Uhuru Kenijata (Kenyatta) istakao je prilikom otvaranja ove vetro elektrane da bi Kenija mogla iduče godine postati svetski lide u ekološkoj energiji – celokupna proizvodnja električne energije bi poticala iz obnovljivih izvora i zemlja bi energetsiki bila sasvim nezavisna.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...