Ipak, pozitivan trend u sektoru OIE

M.L.

Iako je prva polovina godine bila loša za obnovljive izvore energije dugoročni izgledi za investicije u ovaj sektor energetike su pozitivni.

Na prvi pogled, prva polovina 2019. godine bila je loša za obnovljive izvore energije jer su globalne kapitalne investicije u postrojenja na vetar, solarnu energiju i hidroenergiju pale za 14% (117,6 milijardi dolara), što je najniži nivo od 2013. godine piše Blumberg Nju Enerdži Finansa (Bloomberg New Energy Finanse-BNEF) pozivajući se na podatke Međunarodne agencije za energiju.

Analitičari, međutim, smatraju da su ukupni podaci o kapitalnoj potrošnji i napretku koji se postiže čistom energijom potcenjeni i zaključuju da dugoročni izgledi za investicije u obnovljivu energiju - i u akcije i u zelene obveznice - ostaju pozitivni.

Potencijalno veći prinosi su za investitore u sektor OIE. U EU, na primer, cene emisija ugljen-dioksida su prošle nedelje dostigle najviši nivo tokom više od jedne decenije - 28 evra po toni. Cena je sada porasla za više od 250% od početka 2018. godine. To bi trebalo da dovede do više investicija u obnovljivu energiju i povećana ulaganja u energetsku efikasnost.

Čista energija sve se manje oslanja na državne subvencije. Veliki deo nedavnog pada ulaganja u obnovljive izvore energije izazvan je smanjenom podrškom vlade, posebno u Kini, gde su investicije u zelenu energiju smanjene za 39% u prvoj polovini godine i iznosile 28,8 milijardi dolara. Međutim, očekuje se da se ubuduće obnovljivi izvori manje oslanjaju na subvencije baš zbog smanjenih troškova. Između 2009. i 2017. godine, cene solarnih panela smanjene su su za 76%, a vetroturbina za 34%, što ih čini konkurentnim ili jeftinijim od fosilnih goriva na većini glavnih tržišta.

Pad troškova, takođe, objašnjava zašto je rast instalisanih kapaciteta za obnovljive izvore energije nastavio da raste iako je dolarska vrednost ulaganja u zelenu energiju opadala. U međuvremenu, očekuje se da će, nakon uspešne aukcije obnovljivih izvora energije ove nedelje i zbog nekoliko velikih projekata za vetrenjače na moru, investicije u obnovljive izvora u Kini porasti u drugoj polovini ove godine.

Raspon opcija investiranja je u porastu. Izdavanje obveznica, koje se koriste za finansiranje projekata čiste energije - zelene obveznice - do sada su ove godine dostigle rekordnih 85 milijardi dolara. Zelene obveznice kao klasa aktive su prešle sa nepostojećeg na 600 milijardi dolara za nešto više od jedne decenije, a izdavanje zelenih obveznica sa višim prinosom sa tržišta u nastajanju, takođe, raste. Likvidnost se, takođe, poboljšava. Vrednost zelenih obveznica na tržištima u razvoju prošle godine bilo je u vrednosti od 500 miliona dolara, ili više. Dakle, verujemo da čista energija nudi potencijal za dugoročne investicije, navodi se u ovoj analizi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...