Nemački bum solarnih elektrana

M. L.

Posle stagnacije u Nemaćkoj su prošle godine pušteni u rad novi solarni kapaciteti od 3.000 MW, a taj tempo će se nastaviti i ubrzati ove i narednih godina.

Dinamika gradnje solarnih energetskih kapaciteta u Nemačkoj, posle dobrog početka sredinom prve decenije ovog veka, naglo je usporena od 2012. godine ali, tokom poslednjih godinu - dve oživljava, piše nemački privredni list Handesblat (Handesblatt).

Već prošle godine pušteni su u rad novi solarni kapaciteti od tri gigavata (3.000 megavata), što je 70 odsto više nego 2017. godine.

Ukupna snaga solarnih centrala u Nemačkoj sada iznosi 45,9 GW, po čemu ova zemlja ubedljivo prednjači u Evropi, daleko ispred Francuske Italije, Španije, Portugalije, Grčke i drugih zemalja, koje imaju neuporedivo više sunčanih dana godišnje. Jedan novi gigavat kapaciteta košta, inače, sada oko milijardu evra.

Tokom ove godine se očekuje start novih solarnih kapaciteta čija je instalisana snaga od tri do četiri GW, a narednih godina moglo bi ih biti i više. Ovo oživljavanje se tumači i rastućim potrebama za električnom energijom radi punjenja baterija elektromobila.

Zahvaljući pojeftinjenju solarnih panela sada, za razliku od ranijih godina, njihovi vlasnici mogu poslovati bez dotacija. Jer, čak 13 od novih 16 solarnih energetskih firmi, koje su stupile na berzu od 2013. do 2016. godine krahirale su. Značajan korak u razvoju i uspešnom poslovanju ovakvih kompanija bio je prelazak na uspravne panele, što je donelo uštede, jer se ne zauzima poljoprivredno zemljište.

Solarni paneli su u javnosti, inače, prihvaćeni mnogo bolje do vetrenjača. Svaki drugi vlasnik individualne kuće prihvatio bi da se na krov postave solarne panele.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...