MET Grupa - novi partner u projektu NIS-ovog vetroparka

BM

Švajcarska MET Grupa i NIS zajednički će graditi vetropark kod Plandišta, instalisane snage od 102 MW, koji će imati 34 vetroturbine.

Kompanija MET Renewables i NIS započeli su zajednički rad na projektu vetroparka u Srbiji nakon što je MET otkupio od trećih lica udeo od 50 odsto u tom projektu. Ovo će biti prvi vetropark za oba partnera, kao i prva investicija u obnovljivu energiju švajcarske MET Grupe izvan Evropske unije. Vetroelektrana instalisane snage 102 MW će se sastojati od 34 vetroturbine, a biće izgrađena u opštini Plandište u Srbiji, saopšteno je iz NIS-a.

MET Renewables AG (u 100 odsto vlasništvu MET Grupe iz Švajcarske) je zvanično registrovan kao akcionar u projektu 19. marta 2019. Vetropark Plandište će funkcionisati kao zajednički projekat, pri čemu će svaka kompanija imati udeo od 50 odsto u kompaniji pod nazivom NIS-MET Energowind.

Vetropark instalisane snage 102 MW, koji se nalazi u opštini Plandište, proizvodiće električnu energiju ekvivalentnu potrošnji oko 85.000 domaćinstava. Izgradnja vetroparka Plandište će početi tokom 2019. godine, tako da se očekuje da će 2021. godine vetropark biti potpuno operativan.

„Uzbuđen sam zbog naše saradnje sa kompanijom NIS i ubeđen da će naši zaposleni uspešno realizovati projekat. Kao evropska energetska kompanija, MET se fokusira na izgradnju raznovrsnog portfolija u oblasti energetike, u kom obnovljivi izvori energije igraju ključnu ulogu. Ovo zajedničko ulaganje je takođe i odličan temelj na kom MET može da gradi značajnije prisustvo na srpskom tržištu električne energije“, rekao je Bendžamin Lakatos (Benjamin Lakatos), generalni direktor MET Grupe.

Izgradnja vetroparka Plandište ojačava strategiju MET Grupe u oblasti obnovljive energije. Cilj kompanije je da kreira portfolio proizvodnje obnovljive energije od nekoliko stotina megavata u Centralnoj i Istočnoj Evropi, koji će uključivati i projekte solarne energije i energije vetra.

„Realizacija velikih projekata u oblasti energetike jedan je od osnovnih ciljeva Strategije razvoja NIS do 2025. godine. Završetak ovih projekata, među kojima izgradnja vetroparka Plandište ima značajnu ulogu, doprineće da NIS i partneri postanu važan akter na srpskom tržištu električne energije. Istovremeno, dobijanjem električne energije iz obnovljivih izvora doprinosimo da Srbija ispuni svoje međunarodne obaveze u ovoj oblasti i unapređujemo ekološku sliku zemlje. Veliko nam je zadovoljstvo što projekat realizujemo sa našim partnerima iz MET grupe i uvereni smo da će naš zajednički projekat doneti nove vrednosti našim akcionarima”, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

O MET Grupi

MET Grupa je evropska energetska kompanija sa sedištem u Švajcarskoj, koja posluje na tržištu gasa, električne energije i nafte. MET je prisutan u 15 zemalja putem svojih zavisnih društava, na 28 nacionalnih tržišta gasa i u 22 međunarodna centra za trgovinu. Grupa je u 100 odsto vlasništvu svojih menadžera i zaposlenih. Kompanije ima više od 1.700 zaposlenih, pri čemu je zastupljeno čak 32 nacionalnosti.

O kompaniji NIS

NIS Grupa je jedan od najvećih vertikalno integrisanih energetskih sistema u Jugoistočnoj Evropi, sa oko 11.000 zaposlenih. NIS grupa se bavi istraživanjem, proizvodnjom i preradom sirove nafte i prirodnog gasa, prometom široke palete naftnih i gasnih derivata, kao i realizacijom projekata u oblasti energetike i petrohemije. Glavni proizvodni pogoni NIS-a su u Republici Srbiji, dok su zavisna društva i predstavništva osnovana u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Rumuniji, Rusiji i Hrvatskoj. Ruska kompanija Gasprom njeft poseduje 56,15 odsto akcija kompanije NIS, dok je 29,87 odsto akcija u vlasništvu Republike Srbije. Ostatak akcija je u vlasništvu građana, zaposlenih, bivših zaposlenih i ostalih manjinskih akcionara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...