Simens potpomaže izgradnju VE Podveležje

BM / SEEbiz

Elekrtroprivreda Bosne i Hercegovine potpisala je sa Siemensom ugovor o isporuci i ugradnji vetroagregata za VE Podveležje

U Direkciji JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu, 26. februara potpisan je ugovor Elektroprivrede BiH i Konzorcijuma Siemens Gamesa (Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska) o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vetroagregata Vetroelektrane "Podveležje", ukupne instalisane snage 48 MW, kao i Ugovor o petogodišnjem održavanju vetroagragata (LTSA) nakon puštanja u rad Vetroelektrane.

Rok za realizaciju prvog ugovora je 21,5 meseci, dok je rok za realizaciju LTSA ugovora pet godina od momenta puštanja u pogon Vetroelektrane.

Vrednost oba ugovora je oko 69 miliona evra, sa uključenim troškovima obezbeđenja osiguranja za povrat kreditnih sredstava (obezbeđenje ECA garancije).

Vetroelektrana se finasira kreditnim sredstvima Nemačke razvojne banke – KfW koja deluje u ime nemačke finansijske saradnje i sopstvenim sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

"Podveležje nije samo prva vetroelektrana Elektropivrede BiH, nego je i jedna od prvih u Bosni i Hercegovini. Savezna vlada Nemačke i KfW (Nemačka razvojna banka ) su ponosni što finansiraju i savetodavno prate ovaj pionirski projekat", rekao je Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Savezne Republike Nemačke u Bosni i Hercegovini.

Projekat je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od Grada Mostara. Izgradnjom Vetroelektrane značajno će se povećati udeo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u JP Elektroprivreda BiH.

Očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je cca 130 GWh.

Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na period 30 godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...