Porast solarnog tržišta u EU za 36 odsto

BM / www.energetika-net.com

U Evropskoj uniji tokom 2018. godine je instalisano osam gigavata solarnih energetskih sistema. Holandija je zvezda u usponu

U Evropskoj uniji tokom 2018. godine je instalisano osam gigavata solarnih energetskih sistema. U odnosu na 2017. kada je na mrežu 28 članica EU priključeno 5,9 GW to je povećanje od čak 36 odsto, procenjuje udruženje za sunčevu energiju u Evropi SolarPower Europe.

Na evropskom tlu, instalacije solarnih energetskih sistema uvećane su za 19,6 odsto - sa 9,2 GW u 2017. na 11 gigavata prošle godine.

"Dobro je videti da Evropa ponovno u potpunosti prihvata solarnu energiju. Budući da je solarna energija najpopularniji izvor energije među građanima EU, ali i najsvestraniji i često najjeftiniji izvor energije, uz nastavak smanjenja troškova tek smo na početku dugog trenda rasta u Evropi", rekala je Valburga Hemetsberger (Walburga Hemetsberger), predsednik Uprave SolarPower Europe.

Oreli Bove (Ourélie Beauvais), direktor SolarPower Europe, ističe kako će u Evropi u naredne dve godine biti vrlo snažna potražnja za solarnom energijom. Jedan od glavnih razloga tome su predstojeći ciljevi EU za 2020. godinu, u kojima će se mnoge zemlje članice odlučiti za low-cost solarnu energiju kako bi ispunile svoje obveze. "EU je uradila svoj domaći zadatak - uklanjanjem trgovinskih mera na solarnim panelima i osiguravanjem vrlo pozitivnog okvira za solarnu energiju kroz zakonodavstvo o čistom energetskom paketu, postavljena je pozornica za značajan solarni rast. Sada je važno da države članice EU sprovedu odgovarajuće nacionalne planove za klimu i energiju kako bi održali ovaj solarni bum", napomenula je.

Najveće evropsko solarno tržište u 2018. bilo je nemačko sa 2,96 GW novih priključaka na mrežu, što je 68 odsto više od 1,76 gigavata instalisanih u 2017. godini. Sledi Turska u kojoj je lane instalisano 1,64 GW, što je, pak, 37 odsto manje nego godinu ranije. Na pad potražnje u toj zemlji uticala je, između ostalog, finansijska kriza.

Solarna zvezda u usponu je Holandija. Ona je, naime, treće po veličini evropsko solarno tržište u 2018. godini. Holandija je lane dodala oko 1,4 GW u poređenju s 0,77 GW u 2017. ušavši tako u 'solarni gigavat-klub' po prvi put.

Michael Schmela, izvršni u SolarPower Europe, rekao je kako bi rast od 36 odsto mogao biti još veći. "Ali, iznenadna potražnja u Kini krajem prošle godine dovela je do nestašice ponude za visokokvalitetne panele u Evropi, što je prisililo nekoliko developera da odlože završetak nekih projekata za ovu godinu", rekao je.

Važno je naglasiti kako se procenjeni podaci o solarnim instalacijama za EU-28 i Evropu zapravo temelje na službenim informacijama vladinih agencija. Ako takvi podaci nisu bili dostupni iz primarnih izvora, SolarPower Europe ih prikuplja uglavnom putem svojih članova (nacionalna solarna udruženja). Budući da podaci za četvrto tromesečje 2018. često nisu u potpunosti dostupni ili će ih u sledećim mesecima ažurirati nacionalni subjekti odgovorni za solarne statistike, konačni brojevi instalacija mogu se razlikovati od ove procene.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...