Tačka preokreta: nova velika nemačka solarka radiće bez dotacija

M. L.

Solarka snage od 175 megavata, počeće da isporučuje struju od iduće godine, prvi put po tržišnim, a ne subvencionisanim cenama
(ilustracija, Solarni park nemačke firme EnBW u Tuningenu, radi od maja 2017. godine, površine od 6,4 hektara, snage 4,5 Mw što je dovoljno za snabdevanje 1.400 domaćinstava)

Nemačka kompanija EnBW počinje uskoro gradnju najvećeg solarne centrale u zemlji (istočno od Berlina) kojom, kako se ističe,  započinje nova era u razvoju solarne energetike u ovoj zemlji. Solarka, snage 175 megavata, koja struju treba da počne da isporučuje iduće godine, i pokriva potrebe oko 50 hiljada domaćinstava, kako piše ekonomski dnevnik Handesblat (Handesblatt), radiće bez dotacija države (koje, inače, na kraju uvek plati krajnji potrošač).

Solarna energetika u Nemačkoj, kako se to do nedavno govorilo, ima "isti smisao kao da se gaji ananas na Aljasci". Upravo takvo poređenje o korišćenju solarne energije u najvećoj privredi Evrope, koje je potom često navođeno, lansirao  je 2012. Jirgen Grosman (Jurgen Grossmann) šef velike nemačke energetske kompanije RWE.

Od tada se, međutim, dosta toga promenilo. Na gradnju solarnih centrala, pored vetrenjača, orijentisale su se, specijalizovale i razvile je, i  tako velike firme kao što je to EnBW (2017, prihod od 23 mlrd evra, profit oko 2,2 milijarde). Oko 30 kilometara istočno od Berlina uskoro počinje gradnja solarke koja će celokupnu svoju proizvodnju prodavati po tržišnim cenama. Investicije za solarni park na površini od 164 hektara iznosiće izmedju 120 i 150 miliona evra. Kako tvrde ekonomisti, već sada rad svih solarki večeg kapaciteta od preko 50 megavata jeste isplativ zahvaljući tome što su cene panela u poslednjih deset godina pale za više od 75 posto, a, istovremeno, cena struje na veliko je porasla.

I ostale velike energetske firme su na ovom trendu. Najnovija studija Fraunhoferovog instituta za solarne sisteme pokazuje da su već sada troškovi solarki za gradnju i proizvodnju energije niži nego kada su pitanju centrale na ugalj. Kako se tvrdi, troškovi za proizvodnju električne energije iz solarki smanjeni su za polovinu tokom proteklih pet godina a u narednih pet godina mogu se smanjiti za još toliko.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...